Planten blijven ons verrassen, juist nu
14 september 2021 
2 min. leestijd

Planten blijven ons verrassen, juist nu

De tuin maakt zich op voor de nazomer en dat is het moment dat er ook best wat wordt gevraagd van ons natuurlijk groen. Het is nu niet de tijd om bruin te worden of nog belangrijker… om blad te verliezen. In de maand september brengen we juist de conditie van planten op peil.

Gezondheid

Dat de planten er in deze tijd gezond bij moeten staan is erg belangrijk voor de ontwikkeling voor de winter.We zien vaak dat planten het na een winterperiode niet of nauwelijks meer doen. Dit komt niet door een vorstperiode, maar de oorzaak is meestal een slechte groei die met name is ontstaan in de zomer en de vroege herfst.

Waarom is dit zo?

  • Planten hebben een tekort gehad aan water, waardoor de groei minimalistisch is geweest;
  • Planten hebben een geruime tijd een tekort aan de juiste voedingsstoffen gehad;
  • De wortelontwikkeling is niet goed op gang gekomen in de zomer;
  • Plantenziektes zijn te laat of misschien helemaal niet opgemerkt en opgelost;
  • Ongewenste insecten zijn niet bestreden.

Kijk of één van deze problemen ook aanwezig is in jouw tuin bij planten die het minder of niet goed doen.

September is een perfecte groeimaand waarin planten zich ongelooflijk goed herstellen.

Water

Je denkt ‘het heeft voldoende geregend’ of ‘ik heb toch regelmatig water gegeven’….
Ik heb in veel tuinen een TuinTeach uur gegeven waarbij de watergift dit jaar erg schaars is geweest, ondanks dat iedereen heel goed hun best heeft gedaan. Controleer, dat is erg belangrijk. Maak met een grondboor een wat dieper gat (30 cm) en kijk hoe de vochtigheidsgraad daar is. Voelt de grond droog, dan geruime tijd water geven (liever 1x 4 uur dan 4 x 1 uur).

Voeding

Planten nemen de benodigde voedingstoffen nog op, dus zorg dat je de voeding nu aanvult. Hoe zie je of jouw planten voeding nodig hebben? Kijk de planten even aan en ze vertellen het je zonder moeite.

  • Geelverkleuring oude delen van de plant… Stikstof gebrek;
  • Donkerverkleuring en afsterving in enkele delen van het blad… Fosfaat gebrek;
  • Randen van het blad worden bruin… Kalium gebrek;
  • Afsterven of juist geel worden aan de uiterste punten van het blad…Calcium gebrek.

Fostfaat gebrek en stikstofgebrek bij planten

Dit zijn de meest opvallende verkleuringen die je snel aan planten ziet. Op zich geen probleem, maar laat het niet verergeren. Het kan veelal snel en efficiënt opgelost worden met behulp van de benodigde voeding in combinatie met een wortelversterker.

Ziektes

Ziektes zijn meestal duidelijk aan een plant te zien. De meest voorkomende kennen we wel, denk aan meeldauw of ongewenste vrienden zoals luis, kevers en mieren. Als je dit ziet, zorg dan dat je er wat aan doet. We hebben natuurlijke middelen die je daarbij helpen. Als de groei van planten en bomen goed is, dan heb je weinig plantenziektes.

Wortelontwikkeling

Het meest voorkomende in de tuin is wortelrot door het verkeerd of teveel water geven. De plant heeft dan meestal verkleurde, gele bladeren of het blad wordt in zijn geheel bruin en verdroogd. Planten gaan dan slap hangen en ‘verdrinken’. Verwijder rotte wortels en voeg nieuwe grond- en wortelactivators toe voor herstel.

Biovin bodemverbeteraar bij Tuincentrum Lepona

Weet je het niet precies of twijfel je? Stop een blad of stukje tak in een afgesloten zakje, kom naar ons tuincentrum en ik help je graag verder. Mailen mag natuurlijk ook ✉ (info@lepona.nl). 

Onze nieuwe planten presentatie met heel veel planten en kleur staan weer voor je klaar. Voel je welkom!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Lieke
Door

Lieke

op 16 Sep 2021

Informatieve site!

Henny van Lent-Polman
Door

Henny van Lent-Polman

op 22 Sep 2021

Goede morgen Lieke, Wat leuk dat je reageert op de blog , ik probeer iedereen zoveel mogelijk te vertellen over het gezond houden van je tuin maar ook over planten en tuininrichting. Mocht je dus een vraag hebben laat het mij weten. Groetjes Henny Tuinteacher en founder Lepona Tuinarrangeurs en Hoveniers

Reactie plaatsen