Bemesten van je tuin: de do's en don'ts
06 april 2023 
2 min. leestijd

Bemesten van je tuin: de do's en don'ts

Bemesten van je tuin is belangrijk, want het gaat toch over voedingsstoffen die planten en bomen uit de bodem moeten halen om optimaal te kunnen leven. De bodem en voedingsstoffen zijn de fundering voor een gezonde tuin. Is dit niet in evenwicht, dan verliezen planten, bomen en gazon hun glans. 

Waarom bemesten?

Planten willen net als ons eten en hebben nou eenmaal de basisingrediënten (voedingsstoffen), zuurstof en water nodig om te groeien en te bloeien. Daar is niets vreemd aan, zo gebeurt het ook in de natuur. Je tuin is ook een stukje van de natuur, al denkt niet iedereen er zo over na. Om de voeding in je bodem op peil te houden, dit geldt ook voor je gazon, is het heel belangrijk dat je 2 á 3 keer per jaar bemest. Bemest zeker als je plantenresten en het gevallen blad opruimt. Tel daarbij op dat er in onze tuinen ook nog verharding aanwezig is waar blad- en plantenresten niet kunnen verteren, dan weten we dat bemesten nodig is om de natuur na te kunnen bootsen. Heb je een tuin waarvan je alles op een natuurlijke manier laat verteren, dan bemest je ook minder, ca. 1 á 2 keer per jaar.


Wanneer bemesten?

Bemesten in maart? Bemesten in het voorjaar? Hier kan ik kort over zijn. We beginnen pas met het bemesten van de tuin, gazon, potten en bakken als de temperatuur wat hoger is omdat organische meststoffen dan pas goed hun werk kunnen doen (te lage temperaturen geven een te geringe werking). Zorg dat je inzicht krijgt in de behoefte van je planten en bomen. Kijk…. vraag…. of doe een bodemonderzoek.

Welke meststoffen gebruik je voor je tuin?

Er zijn veel soorten meststoffen, maar organische meststoffen hebben de voorkeur. 

Waarom je organische meststoffen gebruikt

In de bodem (de belangrijkste factor) worden:

  1. organische voedingstoffen vastgehouden door bacteriën, schimmels en kleine bodemdiertjes die zich daar bevinden (het bodemleven). Zij zijn zeer actief en zorgen voor:
  2. een gelijkmatige omzetting van voedingsstoffen;
  3. zuurstof en lucht in de bodem en
  4. houden de wortels van alle planten gezond.

Je hebt dus een directe samenwerking met het bodemleven en de natuur, wat voor de gezonde groei zorgt. Belangrijke meststoffen zijn Biovin met extra sporenelementen, Health Care voedingstabletten, lang- of kortwerkende korrelbemesting zoals OPF granulaat en de bladbemesting zoals Natural Green om planten met geel blad een steuntje in de rug te geven. Maar we hebben nog veel meer gezonde producten voor je hele tuin. Vraag ernaar. BELANGRIJK, bemest niet meer dan je planten nodig hebben.

TIP: kunstmest is niet beter dan organische meststoffen. Je ziet alleen eerder resultaat, maar het spoelt ook sneller uit en werkt beslist niet samen met het bodemleven.

Hoe geef je de bemesting?

  • Vloeibaar: dit gebruik je wat vaker, meestal in potten, bakken en bij kamerplanten.
  • Korrelvorm: strooien met de hand (is een ambacht, zorg dat je gelijkmatig strooit) of gebruik een hulpmiddel (we hebben ze voor grote en kleine tuinen of te huur).
  • Bladbemesting: hiervoor gebruik je een gieter of plantenspuit.
  • Tabletvorm: stop het in de grond en de natuur doet de rest.


Vind je bemesten moeilijk? Wij helpen je met de juiste keuze. Kom voor advies naar ons tuincentrum.

Over de schrijver
Reactie plaatsen