Oorzaken van een appelboom zonder appels
07 augustus 2015 
1 min. leestijd

Oorzaken van een appelboom zonder appels

Heb je een appelboom zonder appels? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ziekte, vorst en overbemesting. Wij vertellen je de meest voorkomende oorzaken.

Appelboom zonder appels

Ziekte

Misschien is de boom ziek. Zitten er vreemde plekken op de takken of het blad, groeit de boom bijna niet of heeft hij maar weinig blad? Dan kan dit het probleem zijn.

Bestuiving

De meeste appelrassen hebben kruisbestuiving nodig om appels te laten groeien. Dat betekent dat er een ander appelras nodig is voor een goede bevruchting. Ook zelfbestuivende rassen geven meer vruchten als er daarnaast kruisbestuiving plaatsvindt. Wil je weten welk ras bij uw appelboom past? Hier vind je kruisbestuivingstabel.

appelboom zonder appels bloesem

Wind

Staat de appelboom in de wind? Dan is het mogelijk dat in het voorjaar de bloesem eraf waait en dan komen er uiteraard geen appels. Zet een appelboom daarom het liefst op een beschutte plek.

Bodem

Staat de boom op een plek waar het ’s winters nat is en ’s zomers droog? Dan kan het zijn dat de boom hier last van heeft, omdat deze hierdoor niet goed kan wortelen. Denk daarom goed na over de plek waar je de appelboom plant, of versterk de bodem en wortelgroei met natuurlijke bodemverbeteraars.

Overbemesting

Heb je de appelboom misschien teveel bemest? Dan maakt hij namelijk te veel groen aan en weinig vruchten.

Vorst

Is er nog laat in het voorjaar sprake van nachtvorst? Dan kan het zijn dat de bloesem kapot vriest. Bescherm de bloesem daarom tegen vorst.

Tijd

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat een appelboom pas na drie tot vier jaar echt vruchten gaat dragen. Het kan dus zomaar zijn dat er niets aan de hand is en je gewoon nog eventjes geduld moet hebben 🙂

Elke appelboom is verschillend, net als elke situatie. Wil je weten wat er met je boom aan de hand is? Neem dan contact op met onze .

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Hans Banus
Door

Hans Banus

op 25 May 2024

we hebben 2 appelbomen en geven in het voorjaar heel veel bloesem. Danomen er in begin mei redelijk veel kleine appeltjes, maar dan vallen ze er bijna allemaal af. ze zijn dan 1,5 cm in doorsnee. Er blijven bijna geen appeltjes over. Wat is het probleem ?

Reactie plaatsen