Maak van jouw nieuwe boom een succes!
15 juli 2018 
1 min. leestijd

Maak van jouw nieuwe boom een succes!

Maak van jouw nieuwe boom een succes

Verzorging is het sleutelwoord

Een nieuwe boom in je tuin, daar wil je toch heel lang van kunnen genieten? Dan is verzorging het sleutelwoord. Snoei de boom op de juiste manier, geef voldoende water en de juiste voedingsstoffen. Volg onderstaande tips!

Na het aanplanten van een nieuwe boom moet deze gesnoeid worden. Meestal gebeurt de eerste snoeibeurt al op de kwekerij ter voorbereiding op het planten, maar mocht dit niet het geval zijn dan kan je dit zelf verzorgen of een specialist inschakelen. De buitenkant van de boom moet gesnoeid worden. Let op: dun de boom niet uit.
Na het eerste jaar heeft de boom oorspronkelijke de breedte van de kroon alweer terug. In het tweede jaar is de kroon zelfs groter. Als je dit goed toepast, hoeft de boom het jaar erop niet gesnoeid te worden. De volgende snoeibeurt is afhankelijk van de groei van de boom en kun je daarom het beste in overleg met een specialist bepalen.

Nieuwe aanplant heeft dorst

Een pas geplante boom heeft zeker in het begin regelmatig water nodig. De bomen kunnen dan namelijk zelf nog geen water vinden in de bodem. Geef water rondom de kluit. De eerste drie groeiseizoenen na aanplanten heeft de boom behoefte aan extra water tijdens droge periodes. Na drie jaar is het wortelgestel, bij gebruik van goede grond en de juiste verzorgingsproducten, zodanig goed ontwikkeld dat de boom zelf voor de watervoorziening zorgt.

Watergeven is maatwerk. Bij een tekort aan water sterft een boom, maar een overschot is net zo erg omdat er dan geen zuurstof meer bij de wortels komt. Vuistregel: controleer op 15-20 centimeter diepte de waterhuishouding. Je kunt dit boven de grond niet zien. Soms lijkt het bovenop droog, maar is het onderin nat. Of andersom. Controleer dus bij natte en droge periodes.

  • Stamomtrek kleiner dan 50 centimeter:
    ongeveer 200 liter water per keer
  • Stamomtrek groter dan 50 centimeter:
    ongeveer 400 liter water per keer

Geef bij warm weer water in de ochtend. Dit voorkomt wortelrot. Iedere boom (of plant) neemt bij hoge temperaturen niets meer op.

Regelmatig voeden

Een boom heeft, net zoals in een natuurlijke situatie, voedingsstoffen nodig om te groeien. In de natuur krijgt een boom voeding van gecomposteerd blad, bloesem en resten van vruchten. Verzorging is belangrijk.
Gebruik niet zomaar NPK-kunstmeststoffen. Deze mogen alleen toegepast worden als er een gebrek is geconstateerd na grondbemesting. Wanneer je NPK-meststoffen gebruikt als het niet nodig is, raakt de bodem uit balans en ontstaat er een slecht groeiresultaat. Gebruik daarom producten die de natuurlijke cyclus van de groei van de boom nabootsen. Kijk ook regelmatig naar de groei, ziektes en plagen zodat je tijdig kunt ingrijpen.

Gebruik producten die de natuurlijke cyclus van de groei van de boom nabootsen. Kijk ook regelmatig naar de groei, ziektes en plagen zodat je tijdig kunt ingrijpen.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen