arrow_drop_up arrow_drop_down
6 april 2020 

Bruin of zwart blad door vorstschade

We worden allemaal teruggeworpen op de belangrijke dingen in het leven. Thuis lijkt alles weer vele malen mooier en de tuin en het balkon hebben daar een groot aandeel in. Nu zien we weer wat planten en bomen doen in het voorjaar. Ze komen niet alleen boven de grond of vormen nieuw blad, nee ze worden ook meteen aan de grillen van de natuur onderworpen. De eerste nachtvorst, hiervan schrikken jonge planten. Wat zien we nu in de tuin?

Hortensia met vorstschade

Als je hortensia’s vorstschade hebben is het belangrijk dat je de planten goed en uitgebreid inspecteert.

Wordt de hortensia bruin? Dan is er geen reden voor paniek. De hortensia heeft bruin blad gekregen omdat de plant ‘geschrokken’ is van de lage temperaturen en reageert daarop om zichzelf te beschermen. De bruine bladeren hoef je niet te verwijderen als je ziet dat de plant zichzelf gaat herstellen. Zijn of ontstaan er zwarte takken of bladeren aan de hortensia? Dan zijn deze delen van de plant bevroren en niet meer te redden.

Zwart blad aan de hortensia? Dan is de snoeischaar de enige optie. Het is belangrijk om de zwarte takken weg te snoeien tot aan de knoppen welke niet zijn aangetast door de vorst van de laatste week. Je zult zien dat ook de bevroren knoppen dan verwijderd worden. Het is wel spannend of de plant genoeg energie overhoudt om zich goed te herstellen.

Bladhoudende planten met vorstschade

Ook de groenblijvende planten kunnen te maken krijgen met vorstschade van de afgelopen week. De jonge uitlopers van de planten hangen er triest bij, maar na verloop van tijd word je net als de plant weer helemaal blij als je ziet dat er weer nieuw jong blad aankomt. Ja, zelfs bij jonge planten waarvan je denkt dit wordt niets meer, herstelt 80% van alle planten zichzelf. Dus pak niet meteen de snoeischaar, maar houd eens de tijd van herstellen bij. Vroegbloeiende planten hebben hun eerste bloem door de vorst al wel verloren, maar kijk er niet vreemd van op dat de tweede bloei er vaak ook nog is. Niet zo uitbundig, maar wel mooi en subtiel.

Heesters en vaste planten met vorstschade

Ook hiervoor geldt, geef de planten de tijd om te herstellen. Laat de snoeischaar even achterwege en richt je op andere bezigheden in je tuin, zoals het eerste water geven of het maken van plantcombinaties voor je borders, tuin of balkon. Fruitbomen waarvan de bloesem bevroren is zullen niet veel vruchten dragen.

Maak je niet te snel zorgen als je planten er na de voorjaarsvorst niet op hun mooist bijstaan. Het duurt even, maar ook dan zie je dat late vorst niet nadelig hoeft te zijn.

Tip: zorg voor de eerste voeding en let erop dat planten niet te droog staan. Controleer dit op 15 cm diepte. Zeker in potten slaat de verdroging van planten vaak snel toe.

Geniet van je omgeving en ga aan de slag met de natuur, wij doen mee!

Reactie plaatsen