Mos? Voorkomen is beter dan genezen - 6 tips!
18 maart 2015 
0 min. leestijd

Mos? Voorkomen is beter dan genezen - 6 tips!

Heb je mos in je gazon of borders? Ook bij mos geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Met deze tips voorkom je mos in je tuin en daarmee een hoop ergernis. Niet iedere tuin heeft dezelfde behoeften. Kijk goed naar je tuin voordat je iets doet, zo voorkom je dat je onnodig geld uitgeeft of zelfs dingen erger maakt. Twijfel je over wat je het beste kunt doen? Bel of mail ons dan gewoon.

Tip 1: Maai het gras niet te kort

Zo’m 4-5 centimeter is een mooie lengte. Kort gras kan namelijk niet goed tegen felle zon, mos wordt dan de baas.

Tip 2: Gebruik compost, Biovin en Terra Fertiel

Mos groeit goed op arme grond en gras juist niet. Door deze producten te gebruiken voorkom je dat mos kans krijgt en stimuleert de groei van het gras.

Tip 3: Controleer de bodem op pH-waarde

Het gazon heeft een licht zure bodem nodig met een pH-waarde tussen de 6 en 6,5. Is de bodem te zuur? Dit vindt mos erg fijn! Je kunt kalk strooien om de bodem minder zuur te maken. Dit hoeft niet ieder jaar, informeer hier naar.

Tip 4: Houd de bodem luchtig

Mos groeit op compacte en vochtige bodem. Zorg voor luchtige grond, bijvoorbeeld door compost te gebruiken, en maak luchtgaten met een mestvork.

Tip 5: Beplant schaduwplekken

Op sommige plekken groeit mos gewoon erg goed. Voorkom ergernis door op deze plekken schaduwgazon of bodembedekkers te planten.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen