Hoe maak je de tuin winterklaar?
19 november 2019 
3 min. leestijd

Hoe maak je de tuin winterklaar?

Een verandering aanbrengen is helemaal niet slecht, zeker niet voor je tuin. Speel met de natuur, omdat deze geeft maar ook veel weet. Kijk om je heen, je ziet wat planten doen om zich te beschermen om daarna de rustperiode in te gaan.

Wat is er veranderd aan je tuin winterklaar maken?

We kennen het al jaren, voor de winter moet je de tuin nog één keer verwennen en netjes maken. Met name het netjes maken gaat een andere fase in omdat we weten dat planten er in de winter nog prachtig uit kunnen zien en dat verdorde bladeren en plantenresten belangrijk zijn voor nuttige dieren. Wat we meestal nog niet weten is dat door het veranderende klimaat het snoeien van bomen en heesters verplaatst naar een later tijdstip.

tuinafval in kruiwagen bij winterklaar maken

De border

  • Knip bij vaste planten maar een gedeelte weg. Je border ziet er netjes uit en de plant is beschermd voor de eerste vorst.
  • Hark afgevallen blad naar de border, de bladresten isoleren niet alleen maar zorgen ook voor een gezond bodemleven (spit het door je grond).
  • Geef je planten de benodigde wortel- en bodemactivators (Biovin en Terra Fertiel zijn natuurproducten die tijd nodig hebben om hun werk te doen).
  • Breng een laagje (sier)tuincompost aan. Zorg dat deze onkruid- en ziektevrij is (erg belangrijk omdat er weinig middelen zijn om ziektes en onkruid tegen te gaan in onze tuinen).
  • Snoei wat nodig is, zoals heesters die bloeien op eenjarig hout. Fruitbomen, zoals appel-, peren- en kersenbomen. Zorg dat er altijd voldoende licht in de kroon komt en let specifiek op vruchtknoppen (snoei nu geen pruimenbomen)Rozen krijgen ook hun eerste wintersnoei. Verwijder uitgebloeide bloemen (haal deze bewust dieper weg), in het voorjaar knip je de rozen verder terug.
  • Bomen is specifieker snoeiwerk. Zorg dat je helder hebt wat je snoeit. Belangrijk is dat bomen in evenwicht blijven en haal zeker niet zomaar een top uit een boom. Dit is vaak de meest schadelijke snoeimethode. Toppen maakt bomen gestrest. De beste plaats om een tak te zagen is net buiten de takkrans waar de tak vast zit aan de stam (of aan een grotere tak). Snoeien van bomen blijft specialistisch. Het is raadzaam om een professional in te schakelen of vraag in ieder geval goed advies. Als TuinTeacher adviseren wij ook in het hoe en waarom je moet snoeien.

Wat is de beste planttijd?

Veel mensen vragen wat de beste planttijd is. NU. De bodemtemperatuur is gunstig en de planten zijn in rust. Maak daar gebruik van om planten en bomen een optimale start te geven.

Planten gezet in nieuwe tuin

Gazon

Onderneem nu zeker actie.

  • Maai het gazon één van de laatste keren dit seizoen (niet te kort, ca. 4 centimeter).
  • Bekalk als de zuurgraad te laag is (je ziet dit vaak aan je gazon, het groeit slecht, er is veel mos, je gazon ziet er gelig uit).
  • Slechte bodemstructuur: zorg dat je de bodem belucht door gaten te prikken of licht te verticuteren. Zuurstof in de grasmat is van groot belang. Geef daarna de eerste behandeling Terra Fertiel (voor een goede bodemstructuur).
  • Bladeren, verwijder deze van het gazon.
  • Winterbemesting: geef je gazon Biovin (voor de wortels) en de Pré-Winter bemesting (hoog kaligehalte).

Bladeren van gazon verwijderen

Kleur nu je tuin en terras met de mooiste wintergroene planten en reserveer ruimte voor de mooiste kerstplanten in de kleuren rood, wit, roze of een kerstboom naar keuze. Verse kerstbomen zijn vanaf 27 november verkrijgbaar op ons Tuincentrum.

Wij verleiden je tot het aanleggen van een mini-park in jouw omgeving. Mooi vanuit je kamer, indrukwekkend en duurzaam.

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?  Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips of volg ons op Facebook of Instagram.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen