Het gazon optimaliseren voor de winter
05 oktober 2021 
2 min. leestijd

Het gazon optimaliseren voor de winter

Ons gazon is heel belangrijk, gezellig en mooi in de tuin, maar we willen ook allemaal dat het… mooi groen is. Het liefst groener dan bij de buurman. Het najaar is in volle gang en dit is bij uitstek het seizoen om je gazon een gezonde oppepper te geven voor de winter. Hoe pakken we het aan?

Beluchten

Beluchten is één van de gazonbehandelingen die nog veel te weinig uitgevoerd wordt, maar waar de grasmat een gezonde boost van krijgt. Als het gazon intensief gebruikt wordt, de grond hard is, er bruine plekken in je grasmat zitten, de groei niet optimaal is, droge of te natte plekken in je gazon aanwezig zijn …. en zo kunnen we nog veel meer redenen vinden waarom we ons gazon moeten beluchten. Het is zelfs één van de belangrijkste taken van gazononderhoud.

Waarom beluchten?

We weten dat grasplanten ‘lucht’ nodig hebben om goed te kunnen groeien. Op het moment dat er geen luchttoevoer is naar de wortels zal de groei sterk achteruit gaan. Eigenlijk raakt het groeisysteem verstoord en dat is juist wat we niet willen. We doen dan vaak extra goed ons best met water (tijdens droge periodes) en voeding om het gazon weer mooi te krijgen. Door het verstoorde systeem in de bodem krijgen de wortels van de ‘grasplanten’ niet voldoende kans om het water op te nemen, waardoor het gazon steeds slechter en bruin wordt en in sommige gevallen zelfs hele stukken afsterven van je gazon.

Een andere reden om te beluchten is dat we een betere drainage krijgen. Hierdoor zakt het water dieper weg, gaan de wortels automatisch wat dieper de grond in en wordt de gazonmat sterker en gezonder voor de toekomst. Daarbij is de grond door het beluchten open voor de voedingstoffen die bij de wortel terecht komen (daar waar ze horen) en ook de wortelversterkers komen op de plaats waar ze hun werk moeten verrichten.

Het gazon klaarmaken voor de winterHoe beluchten we goed?

We kunnen gaten prikken op allerlei mogelijke manieren. Maar als je echt goed wilt beluchten en je gazon is wat groter, dan is het raadzaam om een beluchtingsmachine te gebruiken. We volgen de onderstaande stappen:

  • maai het gazon wat lager dan je gewend bent;
  • geef een dag van te voren water zodat je makkelijker de grond in kunt (120 ml, zet een maatbeker onder de sproeier – meten is weten);
  • loop met de beluchtingsmachine 2 of 3 keer van noord-zuid en oost-west over het gazon of prik voldoende gaten (gazonprikker);
  • verwijder na het beluchten de propjes grond die op het gazon zijn komen te liggen.

Verzorging na beluchten

  • zaai je gazon door met gazonzaad (temperatuur is nu nog goed);
  • geef de wortelactivator en bodemactivator gezamenlijk met de Pré-winter bemesting;
  • topdress het gazon af met een dun laagje gazongrond.

Extra tips 💡
✅ Kleigrond: belucht 1x per jaar
✅ Zandgrond: belucht 1x per 2 jaar
✅ Is het erg droog geweest belucht dan het liefst 2x per jaar
✅ Nieuw gazon het eerste jaar niet beluchten
✅ Zorg dat je gazon bladvrij is voor het beluchten

Je gazon optimaal verzorgen kost wat moeite, maar het is leuk om te doen en geeft een mooi groen en gezond resultaat.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen