Gezond bodemleven: waar let je op en hoe pak je dit aan?
10 december 2019 
2 min. leestijd

Gezond bodemleven: waar let je op en hoe pak je dit aan?

De meesten van ons weten dat planten alleen in een goede bodem groeien en niet in een slechte bodem. Maar hier laten we het vaak bij. Regenwormen, duizendpoten, larven van lieveheersbeestjes en nog vele andere beestjes proberen onze bodem gezond te houden. Het meeste van dit leven bevindt zich voornamelijk in de bovenste 10 cm, maar ook dieper is bodemleven te vinden.

Regels voor tuinieren in samenwerking met de bodem

Het is belangrijk dat we hier allemaal iets meer van weten. Niet alleen omdat we zuinig moeten zijn op onze bodem, maar ook omdat we het organische leven moeten gaan  begrijpen. In de praktijk:

  • Planten hebben voorkeur voor een bodem met gezonde schimmels en bacteriën. Dit hebben ze nodig voor een gezonde groei en een sterk wortelgestel om zich beter te kunnen beschermen tegen ziektes. Groenten, grassoorten én gazons profiteren graag van extra bodembacteriën terwijl bomen, struiken en meerjarige planten het goed doen in schimmel-dominante bodems.
  • Compost breng je aan om de bodem te verbeteren en voor het toevoegen van nuttig bodemleven (gebruik geen compost waar zieke plantenresten, veel onkruidzaden of naaldhout in zitten omdat dit resulteert in een zure PH-waarde). Weet dus wat je strooit, gebruik anders schone siertuincompost.
  • Organische materialen die op de bodem liggen  en dienst doen als mulch in je tuin zijn goed voor de bodemschimmels, organische materialen die je in de bodem verwerkt zijn goed voor de bacteriën in de bodem (met name grovere natuurlijke materialen zoals blad etc.).

Bladeren in handen als mulchlaag

Zo zie je dat je samen met planten en natuurlijke toevoegingen veel kunt doen om de biologie in en om plantenwortels te stimuleren. Hierdoor wordt het ook leefbaarder voor andere dieren en zorgt het voor een natuurlijke balans.

Het bodemleven produceert voedingstoffen

Door een gezond bodemleven blijven voedingsstoffen behouden, zelfs in het kleinste organismen in de bodem worden voedingsstoffen opgeslagen en komen vrij in gezonde stoffen die weer door de planten worden opgenomen. Verdwijnt dit systeem helemaal uit de bodem, dan spoelen voedingstoffen uit. Nu blijven ze behouden in de lichamen van het bodemleven. Sterven de planten af zoals nu, dan worden deze voedingstoffen gemobiliseerd in de bodemschimmels en -bacteriën die het weer verteren en gaan gebruiken (chemische voedingsstoffen worden niet gemobiliseerd en verdwijnen voor het grootste gedeelte in het grondwater). Bij een gezond bodemleven wordt de bodemvoedselketen nauwelijks verstoord door ziekteverwekkend organisme.

Bodemvoedselweb in de tuin

Het is dus verstandig om te kijken wat je tegenkomt in je bodem. Zie je weinig herkenbaar leven, dan is het slecht gesteld met je bodem. Het toevoegen van gezonde stoffen is dan erg belangrijk. Juist in deze tijd is het toevoegen van natuurlijke producten raadzaam. Zodra je humus en andere organische materialen aan je bodem toevoegt creëer je een tuin waar bomen, struiken en gazons op kunnen groeien. Natuurlijk is het ook belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is en dat de waterhuishouding op peil is.

Producten, door de natuur gegeven, gebruik je nu in de tuin

Zorg dat je weet wat je aanbrengt of afgraaft in je tuin, want het is algemeen bekend dat een lepel goede tuingrond heel veel onzichtbare bacteriën en protozoa bevat (een verzamelnaam voor eencellig micro-organisme) die op hun beurt weer zorgen voor nuttige bacteriën op plantenwortels en in de bodem.

Meer weten over de bodem van jouw tuin? We leggen het iedereen graag uit en leren wat je wel en niet moet doen.

Als je het begrip natuurlijk tuinieren kent, is het uitvoeren steeds makkelijker.

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?  Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips of volg ons op Facebook of Instagram.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen