Fruitboom snoeien, hoe en wanneer? | Lepona.nl
27 januari 2020 
3 min. leestijd

Fruitboom snoeien, hoe en wanneer? | Lepona.nl

Fruit kweken in je eigen tuin is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel leuk. Verschillende fruitsoorten vragen om een verschillende aanpak. Een deskundige fruitsnoei wordt zoveel mogelijk in de juiste maand gedaan. We geven je graag een toelichting op het snoeien in het najaar en de vroege winter.

Appelbomen en perenbomen

In het najaar kun je zware (te dikke) takken bovenin de pitfruitbomen wegnemen. Dit zijn de zogeheten ‘lichtvangers’. Ze nemen veel licht weg van het vruchthout dat zich lager in de boom bevindt. Het verwijderen van zware takken of steil groeiende takken bovenin de boom is een belangrijk onderdeel van de fruitbomensnoei. Verwijder ook de ongezonde, aangetaste takken zodat er alleen gezonde takken overblijven. Probeer bij het verwijderen van lichtvangers of van aangetaste takken een kleine (gerichte) voet van de tak te laten staan zodat er weer een nieuwe twijg kan ontstaan.

In de maanden oktober en november kan bij sterk groeiende of onvruchtbare appel- en perenbomen wortelsnoei toegepast worden. Dit geeft een grote groeiremming en zorgt ervoor dat de bomen meer vruchten geven. De kruisbestuiving moet dan wel goed zijn.

Fruitboom snoeien in oktober

Een gewone (uitdunnings-)snoei kun je in oktober doen bij de meeste fruitbomen en kleine fruitstruiken. Gebruik altijd een goede, scherpe snoeischaar. Snoei je bij droog weer dan is een wondbehandeling bij gezonde bomen niet nodig. Die genezen in oktober eenvoudig als er bij droog weer gewerkt wordt. De boom herstelt vanzelf. Bij aangetaste takken kan het wel nodig zijn om een wondmiddel te gebruiken. Verwijder dikke en/of zware takken met een snoeizaag.

Fruitboom snoeien in november

In november kun je veelal dezelfde snoei toepassen bij fruitbomen als in oktober. Een gewone uitdunningssnoei kan bij de Amelanchier (krentenboom), Ficus carica (vijgenboom) en Passiflora (passievrucht). Het is ook mogelijk de wintersnoei al toe te passen bij een druivenplant, want die is dan immers in rust. Iedere winter mogen de takken van een druif die vrucht hebben gedragen, gesnoeid worden tot twee gezonde ogen. Heb je nog heel jonge planten? Dan mag je de druivenstruik na het planten op minimaal 60 centimeter boven de grond afknippen.

Klein fruit

Houtig kleinfruit (Ribes-soorten) zoals kruisbessen, rode en witte bessen en zwarte bessen kunnen ook in oktober gesnoeid worden, net als bramen en frambozen (Rubus-soorten). De snoeitijden kunnen altijd iets afwijken. Het blijft samenwerken met de natuur. Verder worden niet alle fruitsoorten op dezelfde wijze gesnoeid. Dat hangt af van de kweekvormen. Leifruit snoei je namelijk weer anders. Ook bij verwaarloosde fruitbomen hanteer je een andere en uitgebreidere methode.

Zware takken snoeien

Snoeien van zware takken, doe dit in twee keer. Als je grote zware takken verwijdert dan is het altijd verstandig om deze eerst tot ongeveer 20 centimeter van de stam terug te snoeien. Vervolgens kan het laatste stukje tot aan de hoofdstam worden weggezaagd. Hiermee voorkom je dat tijdens het zagen de tak afbreekt en voor een lelijke snoeiwond zorgt. Snoeien in meerdere stappen voorkomt schade aan de plant en je laat altijd een mooie, gladde snoeiwond achter.

pruimenboom-zware-tak-gescheurd-lepona

Fruitboom snoeien in december

Jonge fruitbomen snoei je in de wintertijd niet meer. Als het weer het toelaat, kun je andere fruitbomen eventueel nog wel onder handen nemen. Verder kun je in deze maand de appel- en perenbomen nog gewoon snoeien. Ook bessenstruiken kunnen gekort worden in december. Verder kunnen Actinidia (kiwi-planten) geknipt worden, net als de Morus alba en Morus niger (moerbei wit en zwart).

Wintersnoei houdt in dat je grote delen van een plant wegneemt. Jonge bomen en planten snoei je daarom in het voorjaar.

Uitdunnen van de boom

Het is belangrijk dat de kroon van de fruitboom enigszins open blijft, zodat er voldoende licht in kan vallen. Licht is heel belangrijk voor de vruchtzetting en bevordert ook de groei van de vruchtknoppen. Verder hoort bij het uitdunnen van de boom/struik ook het wegsnoeien van kruisende takken, want die beschadigen elkaar als ze bij wind langs elkaar heen schuren. Uiteraard dien je ook aangetaste takken te verwijderen.

Korte loten en lange loten

Korte loten en lange loten zie je vaak bij appelbomen. Er is duidelijk een verschil. Korte loten zijn vruchtdragende takken. Die moet je laten zitten tijdens het snoeien. Enkel wanneer er heel veel korte loten zijn, kun je ervoor kiezen om een gedeelte te verwijderen. Bij te veel vruchten groeien ze door de grote hoeveelheid onvoldoende met als resultaat kleine exemplaren in het najaar. Lange loten kun je wegsnoeien. Die maken alleen maar bladknoppen aan.

korte-loten-lange-loten-fruitboom

Kapstokken en kleerhaken

Maak geen kleerhaken, maar snoei de tak altijd tot aan de basis. Dit is het punt waar de gesnoeide tak zich afsplitst van de hoofdstam of geseltak. Snoei je niet ver genoeg terug dan ontstaan zogeheten kapstokken. Dat is niet alleen lelijk, maar ook slecht voor de boom. De kans is groot dat de stomp wordt aangetast door ziektes zoals roodrot.

Hulp bij het snoeien?

Weet je niet wat je moet doen? Heb je geen ervaring met het snoeien van fruitbomen? Volg dan snoeilessen of demonstraties van onze TuinTeacher.Als deskundige docent leert ze je om met je eigen tuin om te gaan. Geen algemeen advies, maar bijvoorbeeld specifiek advies over het snoeien van jouw fruitbomen. Maar ze adviseert ook over het gazon en/of andere planten.  Ze kan tevens meekijken naar de inrichting, naar wat wel en niet kan. Praktische voorbeelden zijn altijd zeer verhelderend.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen