Hét populaire borstelveergras
30 augustus 2016 
1 min. leestijd

Hét populaire borstelveergras

Grassen zijn populair in de tuin en zeker het bijzondere borstelveergras. Met mooie donkere aren en zwierige sprieten is het een prachtige persoonlijkheid in tuin of terras. De gebogen en opgaande lijnen van deze grassoort zijn zowel in de zomer als in de winter aantrekkelijk om te zien. Borstelveergras, ook wel bekend als Pennisetum of lampenpoetsersgras, is er in meerdere variëteiten, met kortere en langere aren.

Vrouwelijke vormen

De plant komt van oorsprong voor in Australie en Oost-Azie. De bruinachtige, cilindrische bloeiwijzen kunnen wel 25 cm lang zijn en bloeien in juli tot en met september. De wuivende aren op de plant zijn bijzonder sierlijk in de zomer, maar ook in de winter wanneer ze met rijp en sneeuw bedekt zijn. Van sommige soorten verkleurt het blad in de winter naar het soort geel dat bijna goud lijkt, heel mooi in de najaarszon. Borstelveergras is een polvormende grassoort met daaruit lange sierlijke, platte bladeren van waaruit de grasaren komen. Het Latijnse woord Pennisetum is een samenstelling uit de woorden penna (=veer) en seta (=varkenshaar) en verwijst naar deze bloeiwijzen. Borstelveergras staat erg mooi in natuurtuinen en geeft door de vrouwelijke ronde vorm iets zachts aan rotstuinen en moderne tuinen met veel rechte lijnen.

Borstelveergras in de tuin

Verzorging Borstelveergras

Met een paar eenvoudige tips blijft de borstelveergras gezond en mooi. De plant staat in de tuin graag op een
zonnige standplaats maar ook iets in de schaduw doet hij het goed. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, zeker in periodes van lang aanhoudende droogte. Constant te natte wortels houdt de plant echter ook niet van. Ondanks dat de plant goed winterhard is, kan hij bij een strenge en langdurige vorstperiode wel een beetje bescherming gebruiken. Laat daarom in het najaar en de winter uitgebloeide aren en blad aan de plant zitten. Dit dient dan als bescherming. Verwijder dit pas in het vroege voorjaar in maart. Weldra vormt zich weer nieuw blad en in de zomer weer volop nieuwe ‘borstels’. Wil je weten welke voedingsstoffen deze plant nodig heeft? Kom langs op het tuincentrum voor gratis advies.

Snoeitip

Om in het voorjaar weer een mooie plant te krijgen is het verstandig na de winter, begin maart, de plant tot 20 cm boven de grond terug te knippen. Nu kan de plant weer volledig opnieuw gaan groeien en bloeien.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen