Leuke planten combinaties in het voorjaar
31 maart 2021 
2 min. leestijd

Leuke planten combinaties in het voorjaar

Plantcombinaties voor in de voorjaarstuin. Iedereen is een topper met zijn of haar kwaliteiten, en zo is het in de plantenwereld ook. Bomen, heesters en vaste planten hebben ieder een eigen functie en zijn op hun moment de topper in jouw tuin. Omdat de interesse voor bloemen en planten steeds groter wordt, wil iedereen ook meer weten over hoe planten groeien en waar ze zich het beste thuis voelen. Het is recreatie in eigen tuin die voor kleur, gezelligheid en groen zorgen.

In het voorjaar vaste planten combineren

Opvallende en creatieve planten

Wanneer je jouw balkon of tuin op wilt vrolijken, dan is deze tijd het moment om te kiezen. Houd je van bloemen? Dan zijn onze muzikale violen echte toppers, maar ook verschillende kleuren winterheide zoals de ‘Erica carnea‘ staan nu in bloei in je tuin en in potten en bakken. Ze zijn makkelijk in het onderhoud en een graag geziene plant voor de eerste hommels en insecten. Heesters zoals de Forsythia en Ribes sanguineum zijn er ook weer. Wat extra leuk is… experimenteren met heesters en vaste planten in potten en bakken. Vaak doen we dit al met bloembollen, maar veel andere planten laten zich ook graag zien in een minituin op het terras. Opvallende combinaties voor nu zijn:

  • Azalea (rhododendron) met Aubrieta, Bergenia, en Daphne mezereum ‘Rubra’;
  • Ceanothus repens met Campanula portenschlagiana, Iberis sempervirens en Fothergilla;
  • Philadelphia met Convolvulus cneorum, Phlox subulata en Prostanthera cuneata.

Soorten die elkaar niet alleen versterken tijdens de bloei, maar elkaar ook in toom houden zodat de bloei juist intensiever is en de groei compacter blijft. Niet iedereen heeft de ruimte om grotere heesters te planten terwijl ze wel graag willen genieten van de kleur en geur.

Plantencombinaties vaste planten en seizoensbloeiers

Azalea

Combineren met seizoenbloeiers

Als we het hebben over combineren met seizoenbloeiers in de tuin en op het terras, dan hebben we het over planten die niet van kou houden en doorbloeien.

Hier wordt steeds meer naar gevraagd: vaste planten, heesters en kleinere bomen die we kunnen combineren met seizoensplanten. Het mooiste is om te kiezen voor planten die nu volop bloeien of voorzien zijn van mooi blad of decoratieve takken. In de zomer- en wintermaanden hebben ze groen blad in combinatie met decoratieve takken en in het voorjaar plant je er zomerbloeiers bij voor extra kleur. Combinaties zijn er in overvloed en zelfs een eenjarige geranium geeft je tuin of balkon dan weer een hippe uitstraling. Laat je verrassen. Planten kunnen veel meer dan je denkt.

Combineer geraniums met vaste planten

Planten groeien niet goed in het voorjaar

We staan met zijn allen in de tuinmodus. Vragen op dit moment zijn: is mijn plant doodgegaan door de winter? Veel van nature bladhoudende heesters staan er nu nog niet florissant bij, maar denk niet gelijk dat deze planten dood zijn. Laat ze rustig op gang komen. Het kan wel een aantal weken duren voordat ze hun eerste blad gaan vormen. Ook groenblijvende vaste planten die normaal mooi blijven en als eerste pronken in het vroege voorjaar, zijn nog niet in hun beste doen. Deze ‘toppers’ komen en zullen op een later tijdstip bloeien. Twijfels? Vraag altijd eerst en controleer of de takken nog groen zijn. Is dit het geval, dan is geduld het beste voor deze planten.

Planten zijn levende wezens. Soms hebben we een duwtje in de rug nodig om de juiste keuzes te maken, maar er mag best wel eens iets mislukken.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen