Iedereen weet het: goed gereedschap is het halve werk. Goed gereedschap heb je nodig voor het snoeien van struiken, bomen en planten. Let er op dat je geschikt gereedschap voor de juiste klus gebruikt. Zo zorg je ervoor dat je planten niet verwondt.
Welk snoeigereedschap gebruik je voor de tuin?
Als eerste let je op het gewicht van je gereedschap en of het formaat past bij je handen.
De snoeischaar
Je gebruikt de snoeischaar om dunne en middel dikke takken af te knippen. Hierbij kun je kiezen voor een snoeischaar met vaste handvaten of met roterende handvaten (hier moet je mee leren werken). Er zijn snoeischaren voor links- en rechtshandigen. De meest bekende snoeischaar is de schaar met de papegaaienbek (voor het jonge hout) of de aambeeld schaar (dikkere takken, houtsoorten). Er zijn ook mechanische snoeischaren op accu.
Takkenschaar
Deze gebruik je voor het grovere werk. Je houdt hierbij rekening met de omtrek van de te snoeien tak. Een kleine schaar gaat soms tot ca. 30 millimeter terwijl er ook scharen zijn tot 70 millimeter (dit staat op elke takkenschaar aangegeven). Ook hier kun je kiezen tussen een schaar met de papegaaienbek of de aambeeldschaar.
Heggenschaar
Het is altijd belangrijk om te bepalen wat voor een haag je gaat snoeien. Voor een kleine haag (Buxus, Euonymus, Ilex, Liguster…) heb je een andere heggenschaar nodig dan voor een grotere beukenhaag. Voor een kleine haag is een heggenschaar met een meslengte van maximaal 39 centimeter voldoende. Heb je een hogere haag (50-150 cm), dan kies je al snel voor een heggenschaar met een meslengte van 40-54 centimeter. Heb je met name hoge hagen? Kies dan voor een meslengte van minimaal 55 centimeter. Dit is een richtlijn voor de lengte van het mes. Nu is het nog belangrijk om te kijken naar de dikte van de takken die je gaat snoeien (niet elke heggenschaar kan alle takken afknippen, de mesafstand van de schaar bepaalt hoe dik de takken mogen zijn. Dit staat altijd vermeld in de beschrijving). Je kunt kiezen voor handwerk, maar een elektrische heggenschaar is ook mogelijk en erg handig.
Boomzaag (beugelzaag)
Deze gebruik je voor het wegzagen van dikke takken, maar ook om kleinere bomen weg te zagen. De zaag is grof getand en heeft een verwisselbaar zaagblad.
Kettingzaag
Dit wordt bij het grotere werk gebruikt en vraagt om kennis. Niet alleen over de boom, maar ook het gebruik van een kettingzaag moet je leren. Vergeet ook zeker de veiligheidsaspecten niet. Voor je het weet gaat er iets onherstelbaar mis (draag een veiligheidsbril, -schoenen, – broek en zit je hoger in een boom of op een ladder dan gelden er nog veel meer veiligheidseisen). Het is verstandiger om hiervoor een professional in te schakelen. Zij kennen dit werk, hebben de juiste materialen en kunnen je boom dus veilig snoeien of verwijderen.
Hoe onderhoud je het snoeigereedschap?
Schoon gereedschap werkt niet alleen makkelijker, het voorkomt ook het overbrengen van plantenziektes (denk aan schimmels, eitjes van insecten…). Maak het gereedschap schoon met een doek. Er zijn sprays voor, maar het kan ook gewoon met afwasmiddel. Daarna altijd goed droog maken zodat het niet gaat roesten. Scherp gereedschap is natuurlijk het allerbelangrijkst. Slijpen is dan ook essentieel. Het slijpen doe je meestal aan het begin van het tuinseizoen en nog een keer aan het eind van het snoeiseizoen. Als je volop aan het snoeien bent dan is het tussendoor scherp maken zeker niet overbodig.
Goed snoeien is van groot belang om jouw tuin gezond te houden.
Voor iedereen een gezonde groene leefomgeving!
Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena? Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips of volg ons op Facebook of Instagram.