Leuke weetjes over de kamerplant Yucca
07 januari 2015 
1 min. leestijd

Leuke weetjes over de kamerplant Yucca

De kamerplant Yucca of palmlelie staat bekend om zijn puntige bladeren en exotische uitstraling. Een explosie van groen-geel-grijze, leerachtige bladeren die eindigen in een punt. Soms groeien ze uit een stammetje, soms direct uit de aarde. Deze oorspronkelijke woestijnbewoner is stoer, stekelig en betrouwbaar. Makkelijk te verzorgen en ideaal om het lege plekje van de Kerstboom mee op te vullen!

Warme en droge habitat

Van huis uit is de Yucca wel wat warmte en droogte gewend. De Yucca komt namelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Daar groeit hij in woestijnachtige gebieden, maar in een warme en gezellige woonkamer doet hij het natuurlijk ook prima.

Verzorging van de Yucca

Zet de Yucca op een lichte plaats, maar niet in de volle zon. Geef de woonplant daarbij regelmatig water en verwen hem af en toe met plantenvoeding. Laat de potgrond tussen de gietbeurten wel licht uitdrogen om rot te voorkomen.

Tip: Worden de onderste bladeren bruin en lelijk? Haal ze dan weg, zo geef je nieuw blad meer energie om te groeien.

Leuk om te weten over de Yucca

  • De Yucca is de ideale plant om cadeau te geven aan mensen die wel van groen houden, maar nogal losjes zijn qua water-geef-regime.
  • De Yucca heeft, net als andere planten, de gave om mensen te kalmeren. Uit onderzoek van de Engelse universiteit Surrey blijkt dat mensen in een kamer met veel groen veel minder gestresst zijn en een lagere bloeddruk hebben dan in een ruimte zonder planten.
  • De indianen wisten al lang dat de Yucca een bijzondere plant is. Niet voor niets noemen ze hem de ‘boom van het leven’. Ze vereerden de Yucca vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en gebruikten de bladeren en wortel voor de behandeling van psoriasis, roos, haaruitval, huidzweren en ontstekingen.
  • Sommige Yuccasoorten hebben bloemen. Deze ivoorkleurige bloem is sinds 1927 het symbool van de Amerikaanse staat New Mexico.
  • Het geslacht Yucca bestaat uit wel 40 soorten: het formaat wisselt van kleine struiken tot bomen.

 

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen