Waarom groeien mijn planten niet goed?
14 mei 2024 
2 min. leestijd

Waarom groeien mijn planten niet goed?

Nu we wat vaker tijd doorbrengen in onze tuin, zien we dat bomen en planten hun uiterste best doen om zich aan te passen aan de plaats én de grond. Wat we veel tegenkomen is dat bloembakken of borders gevuld worden met de meest uiteenlopende mengsels grond waar bomen en planten in moeten gaan groeien en bloeien. Dat is niet altijd makkelijk, ondanks hun aanpassingsvermogen. De plant blijft kleiner dan normaal, bloeit korter of is veel gevoeliger voor ziektes. Wat kunnen we daarmee?

Test de bodem in je tuin

Een bodem testen is niet moeilijk en een basistest kun je heel goed zelf doen.

  • Inzicht in het humusgehalte van de bodem? Doe wat grond in een glazen potje, vul het een derde met water en laat het een geruime tijd staan. Kijk wat je boven in het potje ziet. Zie je weinig, dan zit er ook weinig humus in je grond. Breng het op peil met bijvoorbeeld een laagje gecertificeerde compost en natuurlijke voeding.

grondsoort-test-in-glasDoe eenvoudig een bodemtest in je tuin

  • Inzicht in storende lagen van de bodem? Gebruik een grondboor en boor eens wat dieper in de grond. Kom je er niet doorheen, dan weet je dat de planten en bomen het ook moeilijk hebben. Zorg dat je lucht brengt in de bodem.
  • Laagje teelaarde toegevoegd? Dit is fijn als je gaat aanplanten omdat je makkelijker in de grond kunt komen, maar realiseer je dat planten niet kunnen denken en het kleine laagje ‘losse grond’ opeens overloopt in bijvoorbeeld een harde kleilaag waar ook nog water op blijft staan als het veel regent. Weet je dat dit in je tuin of bloembak is gebeurd dat de groei en bloei van je planten tegen kan vallen.

Planten ‘overleven’ zonder de gewenste groei en bloei?

Je wilt graag dat jouw planten en bomen het goed doen en naar je ‘luisteren‘. Gebeurt dit niet? Controleer altijd eerst op één van bovenstaande 3 punten voordat je teleurgesteld of gefrustreerd raakt op je bomen en planten. Ze doen echter hun best om zich aan te passen, maar kunnen niet het gewenste resultaat geven in groei en bloei. De bodem is het allerbelangrijkste in tuinen, maar ook in al je potten en bakken. Daar moeten je planten en bomen het mee doen. Is de groei minimaal, heb je veel ziektes of teveel ongewenste vrienden? Je kunt steeds meer voeding en/of water geven, ziektebestrijding toepassen... de planten gaan er niets of weinig mee doen. Ze kunnen er gewoonweg niets mee omdat de basis niet goed is. Oplossingen zijn er om planten en bomen te helpen met de groei. Er zijn voldoende producten om het groeiproces te verbeteren, dus vraag ernaar als je problemen in jouw tuin ondervindt. 

planten-groeien-slechtPlanten groeien niet goed

Keuze en verzorging van je planten en bomen leren?

Steeds meer mensen omarmen het groen en heten planten en bomen welkom in hun tuinen. De juiste specifieke plantkeuze en verzorging hoort daar natuurlijk ook bij. Heb jij een tuin of ben je een beginnende tuinier en wil je de verzorging van de planten en bomen onder de knie krijgen en meer leren over de bodem van jouw tuin? Boek ons als ervaren TuinTeacher. We lopen samen door je tuin en je krijgt tuinadvies waar jij dit nodig hebt en leert zo je planten en je tuin goed kennen. We kijken welke producten je toegepast hebt en of je misschien extra of andere middelen nodig hebt om je tuin gezond te houden. 

Privéles in eigen tuin? Makkelijker kunnen we het niet maken. Een mooi tuinseizoen voor iedereen!

tuinteacher-prive-tuinlesPrivéles in eigen tuin? Onze TuinTeacher beantwoordt al je vragen.


Over de schrijver
Reactie plaatsen