Thuja brengt je terras tot leven
13 februari 2015 
1 min. leestijd

Thuja brengt je terras tot leven

In februari zijn de meeste tuinen nog in winterrust en is er nog weinig groen te bekennen. Met de Thuja, ook wel ‘levensboom’, brengt je je tuin of terras weer tot leven. Deze kleine conifeer is altijd groen, vraagt nauwelijks verzorging en schijnt zelfs een kalmerende werking te hebben.

De Thuja: een rijke geschiedenis

De levensboom (Thuja) komt rond de 16e eeuw vanuit Noord-Amerika naar Europa. De botanische naam is afgeleid van het Griekse woord thuo en betekent ‘offeren’. Thujasoorten werden vroeger dan ook gebruikt bij offerrituelen omdat het hout een aangename geur verspreidt als het wordt verbrand.

“De volksnaam levensboom dankt hij waarschijnlijk aan de geneeskrachtige werking van de olie die uit de conifeer wordt gewonnen.”

De indianen en kolonisten gebruikten het bij de behandeling van scheurbuik. De plantaardige olie heeft bovendien een prettig aroma met een kalmerende werking. Er gaan zelfs verhalen dat je het gezelschap van de levensboom moet zoeken als je wat rusteloos en in de war bent.

Het hele jaar groen

De sterke levensboom behoudt jaar in jaar uit haar groene looks. De conifeer groeit compact en is verkrijgbaar in een bol- of kegelvorm of ‘op stam’. Als de grond niet bevroren is, kun je de levensboom ook in februari in de tuin planten.

De Thuja is ook super voor op het balkon of terras. Geef de levensboom bij voorkeur een plekje in de zon of in de halfschaduw.

De Thuja vraagt nauwelijks verzorging, wat de plant ook geschikt maakt voor mensen met minder groene vingers. Staat hij in een pot? Geef dan van tijd tot tijd water. Beloon de levensboom ook eens met een beetje voeding.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen