Hoe snoei ik de hulst?
02 november 2016 
1 min. leestijd

Hoe snoei ik de hulst?

Hulst is door zijn mooie bladkleuren en bijzondere bladvorm een graag geziene plant in de tuin. De meeste soorten zijn ook nog eens in allerlei vormen te knippen, van haag tot prachtige bol op een stam. Sommige hulstsoorten worden vooral gewaardeerd om hun bladkleur en andere vooral omdat ze mooie bessen dragen. En de vogeltjes zijn in de herfst ook nog eens gek op deze tuinplant.

Prikkelend maar kleurrijk

Er zijn wel 400 verschillende soorten hulst (Ilex). Zowel bladhoudende als bladverliezende soorten. Met de groene of bontkleurige blad en de soms helderrode bessen is het in veel tuinen het hele jaar een aantrekkelijke plant die zowel als solitaire, als groepsbeplanting of als haag kan worden toegepast. Snoeien van een hulst

Verzorging hulst

Met een paar eenvoudige tips blijft de hulstplant gezond en mooi. De hulst is bijzonder goed winterhard en een heel gemakkelijke plant in de tuin. De plant kan zowel in de volle zon als halfschaduw. Een normale humusrijke grond vindt de hulst lekker om in te groeien, niet ten at en niet te droog. Geef de planten, om ze gezond te houden, in het voor- en najaar een mengmeststof.

Snoeitips

De beste periode om bladhulst te snoeien is eind februari of begin maart. Eerder is het niet verstandig omdat de takken dan kunnen invriezen. Maar eigenlijk is het alleen nodig als de plant echt te groot wordt of als er lelijke op dode takken in de plant zitten. Wanneer de hulst als haag of andere snoeivorm gebruikt wordt dan is snoeien in juni en september aan te bevelen. Terugknippen tot op het ‘oude hout’ zal een slechte hergroei geven met weinig jonge scheuten. Het ieder jaar bijhouden van de haag is dus raadzaam.

Wil je ook een gemakkelijke plant in je tuin? In ons tuincentrum hebben we diverse soorten hulst. We adviseren je graag over de hulst die het beste bij je smaak en wensen past én natuurlijk over de juiste verzorging en bemesting.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen