In februari zijn de meeste tuinen nog in winterrust en is er nog weinig groen te bekennen. Met de Thuja, ook wel ‘levensboom’, brengt je je tuin of terras weer tot leven. Deze kleine conifeer is altijd groen, vraagt nauwelijks verzorging en schijnt zelfs een kalmerende werking te hebben.
De Thuja: een rijke geschiedenis
De levensboom (Thuja) komt rond de 16e eeuw vanuit Noord-Amerika naar Europa. De botanische naam is afgeleid van het Griekse woord thuo en betekent ‘offeren’. Thujasoorten werden vroeger dan ook gebruikt bij offerrituelen omdat het hout een aangename geur verspreidt als het wordt verbrand.
“De volksnaam levensboom dankt hij waarschijnlijk aan de geneeskrachtige werking van de olie die uit de conifeer wordt gewonnen.”
De indianen en kolonisten gebruikten het bij de behandeling van scheurbuik. De plantaardige olie heeft bovendien een prettig aroma met een kalmerende werking. Er gaan zelfs verhalen dat je het gezelschap van de levensboom moet zoeken als je wat rusteloos en in de war bent.
Het hele jaar groen
De sterke levensboom behoudt jaar in jaar uit haar groene looks. De conifeer groeit compact en is verkrijgbaar in een bol- of kegelvorm of ‘op stam’. Als de grond niet bevroren is, kun je de levensboom ook in februari in de tuin planten.
De Thuja is ook super voor op het balkon of terras. Geef de levensboom bij voorkeur een plekje in de zon of in de halfschaduw.
De Thuja vraagt nauwelijks verzorging, wat de plant ook geschikt maakt voor mensen met minder groene vingers. Staat hij in een pot? Geef dan van tijd tot tijd water. Beloon de levensboom ook eens met een beetje voeding.