Hoe kan ik Straatgras en Zevenblad bestrijden?
19 juni 2018 
2 min. leestijd

Hoe kan ik Straatgras en Zevenblad bestrijden?

Onkruid in borders of in het gazon, we hebben er allemaal mee te maken. De vraag is natuurlijk: hoe komen we eraan en hoe komen we er van af?

Straatgras (straatjesgras) bestrijden

Straatgras, als je de naam hoort denk je waarschijnlijk dat dit alleen voorkomt in de bestrating. Dat is helaas niet zo, het komt ook voor in het gazon. Iedereen met een terras of tuinpad ziet deze graspollen waarschijnlijk tussen de bestrating. Die pollen gras komen van boven. Ze ontstaan niet uit het zandbed onder de bestrating. Het zijn de zaadjes die uit de lucht in de voegen vallen en daar ontkiemen en groeien. Soms overwintert het straatgras in je tuin. Het straatgras groeit dan door en maakt zelfs wortelstokken. Het zaait zich verder uit door het zaad wat de plant maakt. Je ziet de kleine bloemetjes en later de zaadjes, die zich verder verspreiden. Als je het straatgras zijn gang laat gaan, dan gaat dit van kwaad tot erger. Wat kun je er dan aan doen? Straatgras in bestrating kun je bestrijden met:

  • Chemische (milieubelastend) of biologische middelen
  • Een brander (voor het beste resultaat doe je dit zo vroeg mogelijk in het groeiseizoen van het opkomende straatgras)
  • Handmatig eruit halen. Dit doe je als er niet zoveel straatjesgras voorkomt in je bestrating. Dit gaat dan sneller en beter en hiermee verwijder je de gehele plant inclusief de wortel.

Maar zoals net verteld, komt straatjesgras niet alleen voor in bestrating, maar ook in het gazon. Hoe zie je dit dan? Het straatjesgras is veel lichter van kleur dan je gewone gras. Dit zie je meteen. Het is helaas niet gemakkelijk om hier van af te komen, omdat het gewoon doorgroeit ook al maai je het gazon kort (straatjesgras past zich aan op de hoogte van je maaigedrag. Hoe kort je ook maait, het straatjesgras is ook heel kort in staat om te bloeien en zaad te vormen). Het is dus van belang dat als je straatjesgras ziet in je gazon, om het te verwijderen en de kale plekken dan door te zaaien of er nieuwe graszoden tussen te leggen. Kies je voor doorzaaien? Zorg dan voor snel-kiemend graszaad, zodat het straatjesgras geen kans krijgt. Vraag hier altijd even naar voordat je een keuze maakt. Heb je veel straatgras in je gazon en wil je er niet teveel aan doen? Accepteer dan dat je grasmat geen mooie donkergroene uitstraling heeft. Veel bemesten om een donkergroene grasmat te krijgen gaat dan niet lukken.

Zevenblad bestrijden

Zevenblad is wel het meest hardnekkige onkruid in de tuin die we kennen. Een woekerende plaaggeest, welke zich door middel van wortelstokken door de hele tuin verspreidt. Blijft er een gedeelte van de wortel onder de grond zitten, dan groeit de plant gewoon verder. Het continue schoffelen van de grond helpt dan vaak ook niet. Wat kun je er aan doen?
Als het een groot gedeelte van je tuin is kun je het:

  • Afdekken met antiworteldoek. Dit laat je geruime tijd liggen, zodat de plant verstikt. Daarna haal je het weg en verwijder je de overgebleven witte wortels. Dit moet je secuur doen. Zevenbladwortels die je niet verwijderd groeien zodra er licht bij komt weer verder.
    Bestrijden met chemische middelen. Dit werkt tussen planten vaak doeltreffend, maar je belast helaas wel het milieu.
  • Branden. Je moet dit wel wat vaker herhalen en de brander minstens 3 seconden op de plant houden, het werkt doeltreffend.
  • Handmatig uitgraven. Dit vereist veel geduld en arbeid voor een goed resultaat.

Verwijder dit soort onkruiden in een vroeg groeistadium voor het beste resultaat.

Onkruiden… je zoekt altijd naar een compromis om het te verwijderen.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen