Sneeuwbal, alle seizoenen bijzonder
27 januari 2016 
0 min. leestijd

Sneeuwbal, alle seizoenen bijzonder

Ook als het niet sneeuwt, brengt de sneeuwbal (Viburnum) sneeuwballen in de tuin. En vriest het toch, dan blijft de tuinplant mooi groen om tuinliefhebbers opgewekt het vroege voorjaar in te slepen.

Het verhaal achter de sneeuwbal

Sneeuwbal hoort bij de muskuskruidfamilie en komt voor in de gematigde en subtropische delen van het noordelijk halfrond. De Latijnse naam Viburnum is afgeleid van het Latijnse word ‘vincia’ wat ‘binden’ betekent. Die naamt dankt de plant aan de taaie, buigzame stelen, waar vroeger spullen mee werden gebonden.

Alle seizoenen bijzonder

Er zijn soorten die in de winter groen blijven, half wintergroene types én soorten die hun blad helemaal loslaten. Ter compensatie groeien er dan wel van november tot maart witroze bloemen in trosjes aan de kale taken. Die bloemen geuren heerlijk en kunnen goed tegen vorst: een spectaculaire combinatie. Hoe later de bloei, hoe groter over het algemeen de bloemen worden. Sneeuwbal maakt bovendien vaak in het najaar een tweede bloei door of levert dan mooie rode, blauwe of zwarte bessen. Gemiddeld wordt de plant 3 meter hoog, maar er zijn ook dwergvarianten en vele grotere soorten. Met ook nog een mooi verkleurend blad in de herfst heeft deze tuinbloeier in alles seizoenen iets bijzonders te bieden. Een ideale opsteker voor de eerste tuinmaanden van het jaar.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen