Groeien je planten niet naar wens?
21 mei 2019 
2 min. leestijd

Groeien je planten niet naar wens?

We kennen het allemaal… de teleurstelling als planten niet helemaal naar wens groeien en bloeien. Toch is het verstandig om hier bij stil te staan omdat ‘stampvoetend’ je gazon, bomen en planten proberen beter te laten groeien weinig tot geen zin heeft en meestal de groei verslechtert.

Wat doen we bij ‘dwingend‘ tuinieren?

Zoals voor veel dingen, geldt dit ook voor tuinieren… als we iets heel graag zien gebeuren dan reageren wie hier extra op. Wij komen bij heel veel klanten op locatie, maar ook bij kwekers en collega’s. Vaak zien we veel gezonde bloemen, planten en bomen de tuin in gaan, waar er na 3 tot 5 dagen een beangstigende metamorfose plaats vindt bij het levend groen.

Hoe komt dit eigenlijk? Niet door slechte, maar door verkeerde verzorging (we doen allemaal echt ons best). De verwachting is vaak dat planten ‘zomaar’ doorgroeien en bloeien met een totaal andere verzorging dan de planten gewend zijn. We weten te weinig over wat, wanneer en hoe we voeding en water moeten geven aan groeiende en minder groeiende planten en bomen. Het is namelijk niet zo dat als je planten alsmaar voeding geeft, er spontaan een geweldige groei optreedt. Zeker niet als je met bepaalde kunstmesten werkt, welke eigenlijk niet meer in deze tijd van tuinieren thuishoren. Deskundigen die onze planten met liefde kweken, gebruiken uitgebalanceerde voedingsstoffen. Voor een gezonde groei is het belangrijk dat we dit gaan overnemen. De planten zijn het gewoon niet gewend om ladingen kunstmest te krijgen, welke nog heel veel gebruikt worden door de consument (vaak in zeer hoge concentraties).

Helemaal happy: weg met stampvoetend tuinieren

  • Het kort na elkaar geven van grote hoeveelheden kalkbemestingen, aan zowel gazons als beplanting, in een veel te hoge dosering is niet langer nodig (overbodig).

Kalkbemesting geven aan planten

  • Het kort na elkaar geven van grote hoeveelheden kalkbemestingen, aan zowel gazons als beplanting, in een veel te hoge dosering is niet langer nodig (overbodig).
  • Verschillende bemestingsoorten, waarvan we vaak niet eens weten waarvoor we het geven, gebruiken we niet of veel minder.
  • Achterblijvende beplanting geven we voedingstabletten nadat we een lichte basisverzorging (zoals Biovin en Terra Fertiel) hebben toegepast. Bij voedingstabletten is de dosering nauwkeuriger en komt de voeding op de juiste plaats terecht.
  • Injecteer minder groeiende bomen en struiken met Vertimulch (dit hoeft maar maar af en toe).
  • Teveel/te weinig water op plekken waar het niet thuis hoort proberen we te voorkomen (verander je sproeigedrag).
  • Grotere planten en bomen binden we niet op met verschillende materialen (hierdoor krijgen bomen en andere planten op stam geen kans om zich te verankeren in de bodem). Vraag altijd hoe je planten en bomen vastzet en opbindt.
  • We gaan meer contoleren in de bodem. Dit kan eenvoudig met een Profielsteker, een must-have in iedere tuin.


Meer weten over makkelijk tuinieren, specifiek voor jouw tuin? 

Maak een afspraak en laten we samen je tuin optimaliseren en groen inrichten op de manier waar je blij van wordt.

Tuinieren, een hobby met een toekomst voor jong en oud.

Wist je dat onze tuinadviezen in het voorjaar en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen