Al heel veel jaren worden er planten ontwikkeld met opvallend rood blad, mooi in iedere tuin. Hierbij kun je denken aan planten die het hele jaar door rood blad dragen, maar ook soorten met opvallend rode uitlopers. Wat we vaak niet weten is dat je met de plantenkleur rood juist heel goed kunt combineren. Je tuin wordt er bijzonder van, of je nou kiest voor fellere rode kleuren of juist de gedekte purperrode kleur.
Bladhoudende rode planten
Planten moeten gepromoot worden, ze hebben eigenlijk een PR-bureau nodig om bij het grote publiek bekend te worden én te blijven. Als eerste wil ik je voorstellen aan de:
- Leucothoe (druifheide); deze plant is er in verschillende soorten en maten. Of je nu kiest voor deze plant in je tuin of in potten en bakken op het terras, hij geeft altijd iets extra’s. De meest rode variant is de Leucothoe ‘Zeblid’, naar mate het kouder wordt verkleurt dit soort naar een steeds mooiere en fellere kleur rood. Hij blijft laag, hoeft niet gesnoeid te worden en doet het ook heel goed in potten en bakken. In het voorjaar trakteert de plant je op kleine witte bloemen (combineer de plant eens met wintergroene grassen, kerstrozen, kleine coniferen of skimmia’s en de tuin is in de winter net zo kleurrijk als in ieder ander jaargetijde).
- Leucothoe keiskei ‘Royal Ruby’; het soort met een bordeaux rode kleur in de winter. Hij groeit wat breder uit, maar bloeit het rijkst van de hele familie. De bloemen zijn trosvormig, groter en geurend aan het begin van de zomer (combineer dit soort eens met een lage bladverliezende heester of vaste planten die in de winter in rust zijn zoals Delphinium, Echinacea of winterheide).
Bladverliezende rode planten
- Physocarpus opulifolius ‘Lady in Red’ (blaasspirea); een plant waarvan de sierwaarde vooral zit in de sprekende bladkleur. De brons tot roodkleurende plant geeft ook nog zijn roze geurende bloemen in het voorjaar waar vlinders en bijen graag op af komen.
- Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ (Judasboom in struikvorm); geliefd door zijn opvallende paarse bloemen in het voorjaar en daarna het opvallende, grote blad dat een donker bijna zwarte kleur heeft. Later in het jaar verkleurt dit blad naar purperrood. Deze struikcultivar begint zijn plek nu in de tuinen te veroveren en wat meer naamsbekendheid te krijgen.
Dit is niet de enige Cercis met een opvallende bladkleur. Wil je een wat rozeachtige variant?
- Kies dan voor de Cercis Carolina ‘Sweetheart’. Ook dit soort is als struik en/of kleine boom verkrijgbaar.
- De Lagerstroemia indica ‘Pink Velour’ bloeit van midden zomer tot laat in de herfst. Daarna maken de bloemen plaats voor mooie zaaddozen die tot ver in de winter blijven zitten. De Pink Velour heeft een wat leerachtig blad met een bordeau-rode kleur die in het najaar verkleurt naar oranje. Verder heeft zijn opvallende bast een sierwaarde in de winter. De Lagerstroemia is ook groenbladig verkrijgbaar met roze en/of witte bloemen. Kortom, voor iedere border is wel een kleurkeuze te maken.
Zo kunnen we nog eindeloos doorgaan met rood/roze planten, want er zijn er nog zoveel meer.
Wil jij weten hoe je de mooiste plantcombinatie kunt maken en waar je op moet letten?
Is je tuin aangelegd, maar wil je de planten graag zelf uitkiezen?
Kom langs op ons tuincentrum en wij maken er samen met jou iets moois van.