Vroegbloeiende heesters, bomen en vaste planten
01 april 2020 
3 min. leestijd

Vroegbloeiende heesters, bomen en vaste planten

In deze tijd is de tuin een belangrijke plek voor iedereen. Juist nu moeten we er een vakantieplek van maken. Om in de zomer thuis te kunnen genieten van een mooie vakantieplek is het verstandig en leuk om te beginnen met aanplanten, verplanten en inrichten van je favoriete plek.

Planten verleiden je altijd wel in één van de seizoenen. Het is duidelijk dat planten zich bijna tomeloos inzetten om mensen, dieren en insecten te vermaken. Laten we ze dus waar mogelijk op iedere plek gebruiken. Hieronder vertel ik je meer over bomen en planten die je nu in de schijnwerpers ziet staan.

Vroegbloeiende bomen 

Prunus (sierkers). Ze zijn er in veel soorten met witte, lichtgele, roze, lila of zelfs paarse bloemen. Je hebt ze als gewone boom, maar ook als stambomen. Extra mooi zijn de treurvormen zoals de Prunus serrulata ‘kiku shidare’, maar ook de Prunus ‘Kanzan’ of ‘Amanogawa’ met zijn iets latere bloei is een aanrader voor iedere tuin. Denk ook eens aan de Prunus Triloba met zijn roosjesachtige bloei.

Magnolia (valse tulpenboom) deze hebben we in verschillende soorten. De Magnolia ‘Kobus’, Magnolia Galaxy of de Magnolia grandiflora…  Maar kom ook eens de nieuwe kleuren bewonderen. Wat dacht je van een gele variant of donkerrood?

vroegbloeiende-heester-magnolia

Cercis canadensis (judasboom) is met zijn aparte paarse bloemen op het kale hout een opvallende verschijning. Ga je voor nog aparter en opvallender? Kies dan eens voor de judasboom ‘Ruby Falls’. Deze heeft een treurvormige groeiwijze met purperrood blad en de welbekende paarse bloemen in het voorjaar.

cercis-canadensis

Vroegbloeiende heesters

Corylopsis ‘Golden spring’ Met zijn geurende zachtgele bloemen is het een plant die met name achter in een tuin opvalt als je hem plant tegen een groene haag of bij een wintergroene heester. Deze heester is mooi te combineren met de ‘Anemone Blanda’, welke verkrijgbaar is in de kleur blauw maar ook de witte variant is een aanrader.

Camellia japonica met zijn heldere, opvallende bloemen en zijn wintergroen blad. De Camellia bloeit nu weer volop. Er zijn vele bloemvormen van enkelvoudig tot gevuld en de kleuren variëren van zuiver wit tot donkerrood. We hebben zelfs de kleinblijvende nieuwe variant met lichtroze bloemen, voor iedere tuin. Anders…maar prestigieus.

camellia-vroegbloeier

Seringen, deze staan extra  vermeld in ons tuinblad ‘de GroenGlossy’. Deze plant was bijna in de ‘veel-te-groot-voor-mijn-tuin’-hoek beland. Ik kan je vertellen, schijn bedriegt. We hebben ze volop in de soorten Small, Medium of Large. Welke past bij jouw tuin?

Vroegbloeiende vaste planten 

Hierin is het aanbod groot.

Arabis (Scheefkelk), deze super gemakkelijke plant is een bodembedekker bij uitstek. Bijvoorbeeld de Arabis ‘La Fraicheur’ met zijn opvallende paarse bloemen. Houd je meer van wit dan is de Arabis ‘Schneeball’ een aanrader.

Bellis perennis (Madeliefje), een rijke bloeier in het wit, roze of rood. Deze bloeit weelderig en is ook zeer mooi te combineren in potten en bakken met violen.

Bergenia (Schoenlappers-plant) met zijn roze, witte of rode bloemen en het oranje rood getinte blad. Heb je liever gewoon donkergroen blad? Kies dan voor Bergenia ‘Bressingham White’ of het kleinbladige soort Bergenia ‘Morgenrote’.

bergenia

Natuurlijk hebben we nog veel meer vroegbloeiende bomen en planten. Ze zijn niet alleen bijzonder in het voorjaar, maar ook na de bloei gooien ze hun charmes in de strijd. En iedere keer is mijn column tekort om ze allemaal te benoemen.

Omdat de tijd voor iedereen nu erg vreemd is helpen wij ook online met het inrichten van je tuin. Kijk op lepona.nl hoe we dit aanpakken. Voor ons is het ook nieuw, maar we doen ons uiterste best om iedereen te helpen.

Kom verder in mijn tuin … hier is het leuk! Dit moet voor iedereen de uitdaging zijn!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen