arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe verzorg ik de Camellia japonica?

Terwijl veel planten een stapje terug doen in de winter, doet de Camellia, ook wel Japanse roos genoemd, een stapje vooruit. Deze bladhoudende heester bloeit uitbundig in januari en laat graat haar grote, roosachtige bloemen zien. In combinatie met het grote, donkergroene glanzend blad zorgt de Camellia ervoor dat de feestelijkheid van december vrolijk doorgaat.

De Camellia japonica komt uit Japan en groeit ook in Taiwan en Korea. De plant groeit op beboste hellingen tussen de 300 en 1100 meter. Er zijn vele variaties verkrijgbaar, tot wel 2000 cultivars! Variƫrend van enkelbloemig tot halfgevuld- en gevuldbloemigen. Meestal in de kleuren rood, wit en roze, maar er zijn ook variaties in lila, zalmkleurig en tweekleurig.

Hoe verzorg ik de Camellia?

  • De Camellia japonica staat het liefst in een (zure) lichtvochtige grond die het regenwater makkelijk afvoert.
  • Zet de plant in halfschaduw op een beschutte plek.
  • Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt, zeker als het in een pot of kuip staat.
  • Mest in maart en juni de plant een beetje bij zodat het nieuwe knoppen kan vormen.
  • De Camillia hoeft niet te worden gesnoeid.
  • De Camellia japonica doet het goed samen met andere zuurliefhebbers zoals coniferen, Rhododendron, Erica, Gaultheria en Skimmia.

Wist je dat?

In China is de Camellia een gelukssymbool voor het Chinese nieuwjaar, dit jaar op vrijdag 16 februari. Breng geluk in je leven met deze prachtige winterbloeier!

Camellia Japonica verzorging

Reactie plaatsen