Hoe verzorg ik de Camellia japonica?
01 december 2017 
1 min. leestijd

Hoe verzorg ik de Camellia japonica?

Terwijl veel planten een stapje terug doen in de winter, doet de Camellia, ook wel Japanse roos genoemd, een stapje vooruit. Deze bladhoudende heester bloeit uitbundig in januari en laat graat haar grote, roosachtige bloemen zien. In combinatie met het grote, donkergroene glanzend blad zorgt de Camellia ervoor dat de feestelijkheid van december vrolijk doorgaat.

De Camellia japonica komt uit Japan en groeit ook in Taiwan en Korea. De plant groeit op beboste hellingen tussen de 300 en 1100 meter. Er zijn vele variaties verkrijgbaar, tot wel 2000 cultivars! Variërend van enkelbloemig tot halfgevuld- en gevuldbloemigen. Meestal in de kleuren rood, wit en roze, maar er zijn ook variaties in lila, zalmkleurig en tweekleurig.

Hoe verzorg ik de Camellia?

  • De Camellia japonica staat het liefst in een (zure) lichtvochtige grond die het regenwater makkelijk afvoert.
  • Zet de plant in halfschaduw op een beschutte plek.
  • Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt, zeker als het in een pot of kuip staat.
  • Mest in maart en juni de plant een beetje bij zodat het nieuwe knoppen kan vormen.
  • De Camillia hoeft niet te worden gesnoeid.
  • De Camellia japonica doet het goed samen met andere zuurliefhebbers zoals coniferen, Rhododendron, Erica, Gaultheria en Skimmia.

Wist je dat?

In China is de Camellia een gelukssymbool voor het Chinese nieuwjaar, dit jaar op vrijdag 16 februari. Breng geluk in je leven met deze prachtige winterbloeier!

hoe-verzorg-ik-de-camellia

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
mevr van kouwen
Door

mevr van kouwen

op 25 Feb 2022

ik heb een witte camelia hij zit vol met knoppen maar al het blad valt af hoe komt dat

Reactie plaatsen