Sprankelend en modieus
21 september 2021 
2 min. leestijd

Sprankelend en modieus

Als we het hebben over de tuin dan mogen sommige planten best eens extra in het zonnetje gezet worden. Niet alleen omdat ze bijzonder zijn, maar ook omdat ze duidelijk een functie hebben. Planten die geliefd zijn voor bijen én voor iedere tuinliefhebber omdat ze het hele jaar voor plezier zorgen en een lust zijn om naar te kijken of het nu gaat om de bloemen in het vroege voorjaar of het hartvormige blad in afwisselende kleuren. Verrassend zijn ze in ieder geval.

Passend in deze tijd

Bijzondere planten geven meerdere seizoenen een kleurenshow met opvallende ‘echte’ kleuren. Daarbij voldoen ze aan de criteria van vele tuinliefhebbers: een zolang mogelijke periode op de meest uitdagende manier in je tuin staan. Eén van de planten die eigenlijk een lintje verdienen zijn de Cercis soorten, ook wel Judasboom genoemd en prijzenboom in de categorie tuin-, balkon en terrasplanten.

Cercis canadensis ‘Carolina Sweetheart’

De meest extravagante soort, een bewonderenswaardige boom in je tuin. De plant bloeit al in maart/april met opvallende donker roze-paarse bloemen. Na de bloei wordt de boom nog mooier met zijn prachtig roze, wit en groen hartvormig blad. Daarbij heeft de boom weinig onderhoud nodig en wil alleen gesnoeid worden als het echt nodig is.

Cercis canadensis ‘Golden Falls’ (treurvorm in de Cercis collectie)

Deze sierlijke variant groeit in treurvorm met mooie gele hartvormige bladeren en wat heel bijzonder is dat het blad niet verbrand in de zon. Net als zijn ander broers en zussen trakteert dit soort je ook op prachtige lilakleurige bloemen in het voorjaar die geliefd zijn bij insecten en bijen.

Cercis canadensis ‘Forest Pansy‘

Ook een naaktbloeier met opvallende paarse bloemen. Het blad van de ‘Forest Pansy’ is glanzend en de jonge bladscheuten zijn bijna zwart van kleur. Later in de tijd verkleurd het blad naar purperrood. Het is een cultivar die onze aandacht wel verdient zodat we hem meer gaan zien in de tuinen.

Er zijn nog veel meer Cercis soorten die bijzonder zijn voor je tuin, balkon of terras. De vormboom, struik en heester die verraderlijk mooi is en zich aanpast aan de omstandigheden van zijn standplaats en daarom een grote toekomstige verleider is voor ons huidige klimaat.

Extra om niet te vergeten

Geef bomen en grotere heesters die wat minder groeien nu een boost. Zie je aan je bomen of heesters dat de groei achterblijft, het blad klein is of dat de boom het blad verliest? Geef de planten dan een mengsel van vertimulch voor een optimaal herstel en een goede doorstart.

Gazononderhoud

Het is september, je gazon gaat wat langzamer groeien maar met de juiste bodemtemperatuur van nu zijn de omstandigheden ideaal voor een goede wortelgroei en voor het ontkiemen van graszaad. Werk kale plekken bij en wacht niet te lang als je een nieuw gazon wilt inzaaien. Zorg ook dat je de laatste bemesting voor de winter toepast. Gebruik hiervoor een Pré-winter bemesting.

Gazon bemesten in het najaar

Aanplanten van je tuin? Juist nu!

Planten zijn de finishing touch die elke tuin bijzonder maken. Wil je graag weten welke planten bij jou in de tuin of bloembak thuishoren? Wij helpen je om de planten op een juiste manier te rangschikken. Vraag naar de mogelijkheden.

Iedere tuin verdient de juiste aandacht.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen