Help! Ik heb luizen en mieren in mijn tuin!
11 juni 2019 
2 min. leestijd

Help! Ik heb luizen en mieren in mijn tuin!

We komen het woord overal tegen, maar we denken er niet aan dat je voor de planten in de tuin ook een vorm van samenwerking moet zoeken om ziektes en plagen te voorkomen. Zeker na het wisselvallige weer van de laatste tijd.

De tuin wordt mooier en dat houden we graag zo

Zoals we al eerder schreven verandert de tuin momenteel razendsnel. Alles groeit en bloeit volop en ziet er mooi uit, maar we zien ook dat er in een heel hoog tempo ontzettend veel luizen, rupsen en andere insecten richting onze tuinen gaan. Is dit allemaal zo erg? Nee, als het binnen de perken blijft is er goed mee te dealen en bewijzen we andere dieren een goede dienst. Maar we moeten het geen plaag laten worden, dat is niet goed (we kennen allemaal de buxusrups, dat leek in eerste instantie een kleine vijand). Op dit moment zijn het met name de mieren en vele soorten luizen welke onze planten geen goed doen. Het is lastig om dit alles enkel op een biologische manier te bestrijden. Eigenlijk is het net zoals in ons leven, de natuurlijke en reguliere geneeskunde werken samen voor het beste resultaat.

Mieren bestrijden in de tuin

Mieren

We kennen het allemaal, mierennesten… we zien overal hoopjes zand verschijnen op het terras, in het gazon, maar ook langs bomen en onder potten is het momenteel druk met mieren. Wat doen we eraan?

  • Vermijd zoete producten
  • Kokend water (werkt vertragend, mieren zijn slim, ze zoeken snel een andere weg)
  • Zorg voor sterkere geuren, daar houden mieren niet van (gebruik je verschillende geuren door elkaar, dan is het effect groter. Bijv. de combinatie van Salie, Munt en Rozemarijn…). Door de verschillende geuren raken de mieren gedesoriënteerd.
  • Strooi mierendood (met mate). Mirazyl met honing als lokstof is heel zuinig in gebruik en zorgt voor een optimale werking en een minimale belasting voor het milieu. Vraag er naar zodat je niet blijft strooien met een minimaal resultaat.

Luizen op rozen in de tuin bestrijden

Luizen zijn er momenteel in overvloed. Je ziet het vaak al aan de planten. Eerst blijft de groei wat achter, bloemen komen niet mooi uit en het blad gaat vaak helemaal krullen. Dan is het echt tijd om actie te ondernemen.

  • Zorg voor gezonde sterke planten
  • Plant meer geurende planten waar luizen een hekel aan hebben zoals Lavendel, Salie, Dille….
  • Maak de planten niet kwetsbaar door teveel water en teveel bemesting (zacht blad geeft meer kans op allerlei luizen)
  • Gebruik bij ernstige aantasting een bestrijdingsmiddel wat een langdurige, brede werking heeft, zodat je ondanks het gebruik het milieu minimaal belast.

Wist je dat mieren en luizen samenwerken? Zie je mieren, dan zijn er ook altijd luizen te vinden. Mieren beschermen de luizen in ruil voor de honingdauw, welke ze achter laten. 

Beiden houden ze niet van sterkgeurende planten. Zeker niet als de geuren door elkaar lopen. Dan gaan we daar toch iets leuks mee doen, namelijk…… planten!

Ze zijn er volop: Lavendel, Rozemarijn, Tijm, Dille, maar ook de Jasmijn, geurende geranium en vele andere planten maken je tuin Mooi, Gezond en/of Eetbaar.

Samenwerking binnen een groot assortiment groen en met mooie efficiënte producten. Wat super dat dit samen kan en ook werkt. We helpen je graag met een verantwoorde keuze.

Wist je dat onze tuinadviezen in het voorjaar en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen