Micro-organismen blazen leven in droge Spaanse grond
08 juli 2015 
1 min. leestijd

Micro-organismen blazen leven in droge Spaanse grond

Drie jaar geleden troffen ‘bodemdokter’ Floris en zijn team een uitgeputte akker in Spanje. Op het stuk grond groeide niks, zelfs geen onkruid. Onder twintig centimeter dorre aarde was alleen harde rotsgrond te vinden. Dit stuk grond moest klaargemaakt worden voor landbouw. Zonder bewatering, met hulp van micro-organismen.

Het zijn schimmels en bacteriën die in dit Spaanse project een centrale rol spelen. Die werken namelijk samen met planten. In ruil voor suikers leveren ze water, mineralen en voedingsstoffen aan uit de bodem, helpen ze weerstand bieden tegen ziekteverwekkers en de stimuleren ze de plantengroei.

Experiment met drie soorten bemesting

Het team Spaanse en Nederlandse boeren en onderzoekers bewerkte het land en zaaide haver en wikke. Na het zaaien werd de akker in drie delen verdeeld.

  1. Deel A kreeg een hoge dosis organische mest met bacteriën en schimmels waaronder de mycorrhizaschimmels. Dat zijn schimmels die zich in of op de wortels nestelen en een fijnmazig netwerk vormen. Hierdoor kunnen de planten veel meer water en voedingsstoffen opnemen.
  2. Deel B kreeg een halve dosis van de organische mest met schimmels en bacteriën.
  3. Deel C werd behandeld met kunstmest.

Micro-organismen maken duidelijk verschil

Al na een paar maanden werd het verschil duidelijk zichtbaar. De gewassen op het gedeelte behandeld met kunstmest groeiden het slechtst. De gewassen op deel A van de akker – met de bacteriën en schimmels – groeiden het best.

Op dit deel van de akker hadden de wortels zich zelfs door de rotsachtige grond heen geboord, op zoek naar grondwater.

Een week voor de oogst zijn de verschillen nog duidelijker. De zon brandt op de Spaanse akker, maar in deel A zien de gewassen er kerngezond uit. In zone C zijn de plantjes erg klein en hebben veel ervan rode blaadjes. Dit duidt op een fosfortekort. Dat was wel toegediend via de kunstmest, maar kon blijkbaar toch niet goed genoeg opgenomen worden.

Plant Health Cure

Bodemdokter Floris is eigenaar van het bedrijf Plant Health Cure, waar hij producten verkoopt die de gezondheid en groei van planten ten goede komen door te zorgen voor een gezonde bodem. Wij gebruiken veel van zijn producten – bijvoorbeeld Biovin en Terra Fertiel – en verkopen er deze ook in ons tuincentrum.

Lees het volledige artikel op OneWorld.nl

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen