Hoe vaak moet ik mijn nieuwe gazon sproeien?
19 juli 2018 
1 min. leestijd

Hoe vaak moet ik mijn nieuwe gazon sproeien?

De eerste weken van een nieuw gazon zijn cruciaal

Als je nieuwe gazon gelegd is, zijn de eerste weken cruciaal voor de verdere groei van de grasmat en het voorkomen van diverse gazonproblemen.

Wat is belangrijk om te doen?

    1. De eerste twee weken moet er goed water gegeven worden. Besproei het nieuwe gazon, zeker bij warm of droog weer, minimaal 4 tot 6 uur per dag (afhankelijk van de grondsoort).
    2. Zorg dat het nieuwe gazon niet verbrand door te weinig water, maar ook niet verdrinkt door overvloedig water. Controle is hierbij erg belangrijk.
    3. Wees alert op de kanten van het nieuwe gazon. Niet alleen het midden moet goed besproeid worden, zeker de kanten (vooral langs de bestrating) moet je extra water geven. Als het jonge gazon verdroogd is, dan is de schade veelal onherstelbaar. Hetzelfde geldt als het gazon te nat wordt en onder water komt te staan.Wanneer het nieuwe gazon gelegd is moet de grasmat eerst nog wortelen (aangroeien). In deze periode is het grastapijt zeer kwetsbaar.
  1. Indien wij de graszoden hebben gelegd, dan is de startersbemesting al toegepast. Als je de graszoden zelf legt, dien je na het leggen zelf de eerste bemesting toe te passen: Scotts Startersbemesting.
  2. Na vier weken moet het nieuwe gazon opnieuw bemest worden. Dit is mogelijk met Scotts bemesting (afhankelijk van het seizoen) of met biologische meststoffen. Weet waarvoor je kiest of laat je informeren.
Welk seizoen je het gazon ook aanlegt of aan laat leggen, houd het zevenstappenplan (cirkel) aan. Er bestaat geen vaststaand recept voor ieder gazon. Alles is afhankelijk van het weer, de grondsoort en het tijdstip. Het gazon blijft een product van de natuur, dus blijf goed opletten.
Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen