arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe vaak moet ik mijn nieuwe gazon sproeien?

De eerste weken van een nieuw gazon zijn cruciaal

Als je nieuwe gazon gelegd is, zijn de eerste weken cruciaal voor de verdere groei van de grasmat en het voorkomen van diverse gazonproblemen.

Wat is belangrijk om te doen?

    1. De eerste twee weken moet er goed water gegeven worden. Besproei het nieuwe gazon, zeker bij warm of droog weer, minimaal 4 tot 6 uur per dag (afhankelijk van de grondsoort).
    2. Zorg dat het nieuwe gazon niet verbrand door te weinig water, maar ook niet verdrinkt door overvloedig water. Controle is hierbij erg belangrijk.
    3. Wees alert op de kanten van het nieuwe gazon. Niet alleen het midden moet goed besproeid worden, zeker de kanten (vooral langs de bestrating) moet je extra water geven. Als het jonge gazon verdroogd is, dan is de schade veelal onherstelbaar. Hetzelfde geldt als het gazon te nat wordt en onder water komt te staan.Wanneer het nieuwe gazon gelegd is moet de grasmat eerst nog wortelen (aangroeien). In deze periode is het grastapijt zeer kwetsbaar.
  1. Indien wij de graszoden hebben gelegd, dan is de startersbemesting al toegepast. Als je de graszoden zelf legt, dien je na het leggen zelf de eerste bemesting toe te passen: Scotts Startersbemesting.
  2. Na vier weken moet het nieuwe gazon opnieuw bemest worden. Dit is mogelijk met Scotts bemesting (afhankelijk van het seizoen) of met biologische meststoffen. Weet waarvoor je kiest of laat je informeren.
Welk seizoen je het gazon ook aanlegt of aan laat leggen, houd het zevenstappenplan (cirkel) aan. Er bestaat geen vaststaand recept voor ieder gazon. Alles is afhankelijk van het weer, de grondsoort en het tijdstip. Het gazon blijft een product van de natuur, dus blijf goed opletten.
Reactie plaatsen