Hanging baskets - tips & ideeën
28 april 2020 
3 min. leestijd

Hanging baskets - tips & ideeën

Hanging baskets, tuinplanten, kruiden en bomen maken van jou als tuinier een bloemen- en plantentovenaar. Je creëert namelijk niet alleen een tuin op de bodem maar ook daar boven. Een hanging basket trekt altijd de aandacht. Het is niet alleen de finishing touch de komende maanden, maar het geeft ook kleur aan een saaie muur of donkere hoek in jouw tuin. Eigenlijk maak je niet alleen een ‘beneden tuin’ maar ook een miniatuur tuin op hoogte met zijn eigen microklimaat en beplanting.

Hanging Baskets zonnig en zomers

Voor hanging baskets, manden, potten en natuurlijk de rest van de tuin is het arrangeren van de planten erg belangrijk. De soorten en groei bepalen namelijk het succes.

Wil je een zonnig en zomers gevoel in je tuin ervaren, kies dan voor extra zomerbloeiers zoals Bacopa, Diascia, Verbena of de Calibrachoa (million bells) met hun vele kleuren. Houd je meer van een antieke sfeer denk dan eens aan de Begonia soorten voor je tuin. Niet alleen de nieuwe en bestaande soorten en kleuren zijn bijzonder, ook de hangende variant met zijn dubbele bloemen is een aanrader. Terug van weggeweest is de Leucanthemum (kleine margriet) door zijn uitbundige en lange bloei, net zoals de dubbelbloemige hanggeranium in net wat andere kleuren dan je gewend bent. Zeker nu we veel meer thuis zijn zorgen deze bloeiers voor een vakantiesfeer in de komende maanden.

bacopa-hanging-basketBacopa

Groene en rustige Hanging Baskets

Houd je meer van een groene en rustige tuin? Dan zijn er ook veel creaties mogelijk. Wat dacht je van een  groene hangbasket op een schaduwrijke plek. Vul deze eens met varens zoals de Asplenium trichomanes (streepvaren), Polystichum setiferum (naaldvaren) of de Polypodium vulgare (eikvaren). Wil je er toch graag een beetje kleur aan toevoegen, plant er een Vinca of Helichrysum tussen voor net dat beetje extra.

 


Eetbaar en efficiënt voor een gezonde tuin

Het is natuurlijk ook heerlijk als je eetbare planten in je tuin, bloembakken en hanging baskets kunt gebruiken. Een eetbare basket is misschien net even anders dan je had verwacht, maar er zijn veel mogelijkheden. Het kweken van groente is weer helemaal in, maar gebrek aan ruimte of de slakkenplaag weerhouden velen ervan om hier juist mee aan de slag te gaan. Een basket vol met thijm, krulpeterselie, salie of basilicum misstaat niet in je tuin. Net zoals een basket met tomaten- en knoflookplanten. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens efficiënt tegen de opkomende bladluizen. Zelfs sperziebonen, prinsessenbonen en stamslabonen zijn in een hanging basket te kweken. Groenten doen niet aan beperkingen, met het gebruik van de juiste voedingsbodem en ingrediënten. Het kweken is namelijk ook weer essentieel voor de smaak.

Heerlijk geurende hanging baskets

Geuren en kleuren doen het bij iedereen goed. Je kunt kiezen voor verschillende soorten, maar het makkelijkste is een combinatie van vaste planten met geurende zomerplanten.

Je maakt dan gebruik van de twee mooiste combinaties: geur en overvloedige bloei.

De leukste combinaties zijn te maken met Lavendel (dit kan lavendel Hidcote, Munstead of Dentata zijn) in combinatie met de Trachelospermum Jasminoides met daar tussen de Scaevola in de kleuren blauw, wit of roze. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden en combinaties van vaste geurende planten in combinatie met uitbundige kleur. Wij kunnen je er veel over vertellen en leren, maar het zelf ervaren is natuurlijk nog veel leuker en interessanter nu we wat vaker en meer op onszelf en de naaste omgeving aangewezen zijn.

Uitbundige bloei met hanging baskets

Een uitdaging

Met de vele kanjers aan planten en bloemen op ons plantencentrum is geen uitdaging te groot en is het juist nu de tijd om te starten met een mooi voorjaar en zomer in het vooruitzicht.

Samen gaan we voor een mooie lente en zomer!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
fvnUOjbQmcEztPZ
Door

fvnUOjbQmcEztPZ

op 07 Jun 2020

HtLJTcSys

Reactie plaatsen