Planten groeien uit de tuin: groeizaam weer
26 juni 2018 
2 min. leestijd

Planten groeien uit de tuin: groeizaam weer

Het is een groeizaam seizoen voor alles wat leeft. Niet alleen de planten groeien bij veel mensen bijna de tuin uit. Insecten doen het ook erg goed maar vinden we dit wel altijd zo leuk? De vraag blijft dan ook, hoe ga je er mee om. Samenwerken met de natuur is de oplossing, en ik verzeker je dat dit mogelijk is. Niet alleen hier op ons tuincentrum, wat ruim voorzien is van allerlei bomen, heesters, vaste planten en zomerbloeiers, maar ook bij jou thuis in de tuin kun je samenwerken met de natuur.

Wat doet groeizaam weer?

Het groeizame weer van dit moment is bijzonder. De temperaturen zijn hoger, er valt geregeld een bui regen en omdat de planten dan veel zacht en jong blad maken vinden vogels, insecten en schimmels het fantastisch tussen al het groen. Vooral die laatste willen we het liefst direct bestrijden, maar we moeten je vertellen dat het bestrijden onbegonnen werk is. Daarnaast is het bijna uitgesloten dat je alleen de insecten en dieren bestrijdt waarvan je juist wilt dat ze NIET in je tuin voorkomen. We weten allemaal uit onze eerste biologielessen dat de natuur een ecosysteem hanteert, waardoor het moeilijk is om het ene te vernietigen en het ander te laten overleven. Samenwerken met de natuur is daarom erg belangrijk. Op het plantencentrum leren wij je graag hoe we hand in hand gaan met insecten, egels, vogels, vlinders…. én gezonde planten. Ook wij moeten wel eens een oogje dichtknijpen, want mieren, luizen en slakken vind je zelfs bij ons. Dat kan ook niet anders, want hoe moeten onze lieveheersbeestjes, egels, sluipwespen, vogels en andere dieren anders leven?

Moet ik de hele tuin vol ongedierte laten?

Nee, dat hoeft helemaal niet en de uitleg hierover is te lang om hier weer te geven. Blijf ons daarom volgen, want veel informatie en tuinadvies blijven we vermelden op onze website en in de GroenGlossy. We laten je het natuurlijk ook graag zien en ervaren als je ons plantencentrum bezoekt. De hele zomer is hier van alles te zien en te beleven. Kom daar samen met ons van genieten.

Wat kun je verwachten bij ons in de zomermaanden?

  1. Als eerste, heel veel planten, bloemen en bomen die voor je klaar staan om ook in de zomer nog in je tuin te planten.
  2. Uitleg over hoe en welke planten je kunt snoeien in de maanden juli–augustus, zodat je voorkomt dat alles te hard groeit en overwoekert.
  3. Wat kun je doen aan hardnekkig onkruid?
  4. Natuurlijke bestrijding van plagen en ziektes. Waarmee krijg je ze onder controle (helemaal weg krijgen is een illusie).
  5. Welke planten kies je? We stellen met elkaar een uniek beplantingsplan op.
  6. Niet te vergeten, hoe verzorg je het gazon?

Voor al deze zaken en meer kun je de hele zomer persoonlijk bij ons terecht. Let wel op onze aangepaste openingstijden, want bij extreem hoge temperaturen doen wij en al onze planten een stapje terug totdat de temperatuur weer iets genormaliseerd is. Voor de rest staan wij natuurlijk de hele zomer voor je klaar.

Agenda 2018

Staan er nog leuke dingen op de agenda? Jazeker! In september organiseren we iets leuks in het belevingspark en later dit jaar is Lepona jarig. We vieren dan ons 30-jarig bestaan. We zouden het leuk vinden als je daar bij bent.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen