Droogte? Voorkom schade aan planten en gazon
20 april 2020 
3 min. leestijd

Droogte? Voorkom schade aan planten en gazon

Het is pas half april en toch hebben we in onze tuinen, bloembakken en potten al te maken met droogte. Wat je moet onthouden is dat je de wortels van de planten in leven moet houden. Het stuk boven de grond komt er vaak wel weer door, maar als de wortels verdrogen dan gaan je planten en bomen dit niet overleven. Waar let je op?

Planten gevoelig voor droogte

Planten die in de bovenlaag wortelen zijn extra gevoelig voor droogte, zeker als we het hebben over jonge planten of nieuwe aanplant. Zorg daar extra goed voor. Het keer op keer geven van een beetje water helpt nauwelijks. Als je sproeit, sproei dan een langere tijd zodat het water goed de bodem in kan zakken. Planten die juist ondiep wortelen en je extra in de gaten moet houden zijn Vinca’s, Geraniums macrorrhizum en de Iris soorten.

droogte-gevoelige-planten-vinca

Gazon droogte

Het gazon wortelt minder diep en daar is water geven dus ook erg belangrijk. Als je gazon veel last heeft gehad van de droogte dan zijn de wortels onder de mat beschadigd. Om dit te herstellen gebruik je de New Grass bemesting voordat je de grasmat van water voorziet. Zo krijgen je gazonwortels een boost en je gazon een goede start om weer mooi groen te worden. Deze gazonmest werkt ongeveer zes weken, afhankelijk van je watergift. Verzorg je gazon daarna met de Allround bemesting. Deze voorziet je gazon drie maanden van de juiste hoeveelheid voeding. Hierdoor voorkom je dat je te weinig geeft, maar ook dat je gaat overbemesten wat zeker een net zo groot probleem kan zijn. Het gazon water geven doe je beslist niet iedere dag, maar om de 3-4 dagen.

Tip: een snel herstel van je gazon voorkomt ook straatgras (dit is een eenjarig, tweejarig of soms overblijvend beemdgras met een korte beworteling, doe je hier niets aan dan zal het zich overal vestigen met veel kale plekken en verschillende ziektes tot gevolg).

Bomen en heesters

Bomen en heesters kunnen tijdens de eerste droogte ook wel wat water gebruiken. Er ontstaat veel schade als met name in deze tijd het jonge blad verdroogd door te weinig vochttoevoer vanaf het wortelgestel.

Plant je nieuwe bomen of planten? Maak niet de fout om het plantgat eerst te vullen met water, maar maak de wortels van de plant van te voren vochtig en geef na het planten voldoende water. Gebruik altijd wortel– en bodemactivators, zeker als je niet weet wat er aan groeihormonen zit in jouw grond. De werking van deze groeistoffen is het meest optimaal als je ze dicht bij de wortels van al je planten kunt toevoegen.

Potten en bakken

Planten in potten en bakken zijn het meest kwetsbaar. Dat is en blijft altijd zo. Zorg dat je dit regelmatig controleert (doe dit halverwege de potten of bakken). Het is belangrijk dat het water altijd weg kan uit de potten om verzuring te voorkomen. Denk je… ik geef zoveel water maar de planten staan toch te droog? Dan neemt je potgrond te weinig water op. Het kan de volgende oorzaken hebben: 1) de grond is te droog geweest. Leg een slang met water in de pot en laat deze heel zachtjes lopen tot de grond weer het vermogen heeft om water vast te houden. Zorg er daarna wel voor dat je bemest met Healthy Start voedingstabletten. 2) de kwaliteit van je potgrond is niet ideaal. Voeg dan wat Biovin en extra voedingstabletten toe aan de grond in je potten.

Tip: voor het water geven geldt dat bevloeien de beste methode is. Hierdoor blijft het blad van de planten droog, waardoor je veel ziektes en plagen voor bent.

Water geven

Water geven lijkt zo makkelijk, maar dit is niet het geval. Controleren, kijken en luisteren naar de plant is erg belangrijk  voor de juiste manier van water geven. Ga je de tuin opnieuw aanplanten? Laat ons je helpen met advies over de watercontrole in je tuin, maar nog veel belangrijker is dat je weet welke planten en bomen je waar neer kunt zetten om je tuin juist makkelijker en leuker te maken.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen