Coniferen, schade door droogte
25 augustus 2019 
1 min. leestijd

Coniferen, schade door droogte

Alle conifeerachtigen zijn sterke planten die over het algemeen erg goed kunnen omgaan met droge- en/of natte periodes. Het weer wordt steeds extremer. Er kan in een korte tijd veel regen vallen, maar we hebben ook te maken met extreme droogte. Er gebeurt veel met onze coniferen in een extreem droge periode.

Overal zien we taksterfte ontstaan, dit gaat van kwaad tot erger. Om een sterke terugval in de kwaliteit van de coniferen te voorkomen moeten we nu extra maatregelen nemen.

Maatregelen taksterfte door droogte

1. Watergeven

Geef de planten voldoende water, bij voorkeur onder bij de wortel. Zo voorkom je schimmelvorming in de planten. Geef de planten dat extra wat ze nodig hebben om gezond te worden of te blijven.

Gezonde coniferen

2. Voedingstoffen

De bodemtemperatuur is hoog, vandaar dat de plant de juiste voedingstoffen goed opneemt. Om de groei in alle coniferen te houden, maar ook om de planten te laten herstellen van de droogte- of snoeischade, is het raadzaam om de planten wat extra te geven zoals Biovin en Terra Fertiel in combinatie met OPF Granulaat. Hier overheen strooi je een dun laagje compost. Bij voorkeur geen GFT compost in verband met kiemende schimmels en andere ziekten.

3. Gleuf graven

Maak een kleine gleuf langs of om de planten en voeg hier de wortel/bodemactivators (Biovin en Terra Fertiel) aan toe met de bemesting, zoals hierboven beschreven. Geef daarna goed water.

Zijn Coniferen van binnenuit bruin aan het worden?
Voeg dan ook extra bitterzout toe! (Mg Magnesium)

Ter genezing : 150 gr/m2 oplossen in 10 liter water
1: Meet de juiste hoeveelheid af
2: Los dit goed op in een gieter
3: Giet het op de grond bij de plant

Ter voorkoming: 20 gr/m2
1: Meet de juiste hoeveelheid af
2: Strooi het gelijkmatig rond de plant of langs de haag
3: Werk het licht door de bovenste laag
4:  Geef voldoende water voor directe werking

Voor meer tips volg ons op Facebook of kijk op www.lepona.nl

Natuurlijk kan je ons ook bellen of langs komen op ons tuincentrum.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
RG
Door

RG

op 28 Aug 2018

Een aantal rododenderons zijn door d droogte bruin geworden. Wat kan ik het beste doen: afwachten of terugsnoeien?

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 29 Aug 2018

Goedendag. Planten hebben vaak even de tijd nodig om te herstellen, vandaar dat het voor nu beter is om af te wachten tot half september. Zijn ze half september nog helemaal bruin, dan zijn ze helaas verdroogd. Ziet u half september nog leven in de planten, dan kunt u het beste Biovin en Tuinturf aanbrengen rondom de planten. Succes! Groeten, Henny van Lent (TuinTeacher)

Reactie plaatsen