Hoe verzorg en snoei je de citrusboom?
01 maart 2017 
1 min. leestijd

Hoe verzorg en snoei je de citrusboom?

Het voorjaar komt eraan en dat betekent dat de wereld weer uit zijn winterslaap komt. Om de lente een handje te helpen haal je de vrolijke zonnestralen alvast naar je tuin met de mediterrane schoonheid: de citrusboom.

Van tafelplantjes tot volle bomen

Onder citrusbomen verstaan we de mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, grapefruit en kumquat. Je komt ze tegen in verschillende maten: van tafelplantjes tot volle bomen. Stuk voor stuk mooie kleuren en zoete geuren. Voor ieder wat wils dus. Citrusboompjes doen het goed in de zon en brengen het vakantiegevoel direct naar je tuin of balkon. Tijd om wat te verdiepen in deze mooie plantjes.

Verzorging

Zet je citrusboom op en zonnige, lichte plek, geef hem matig water en regelmatig wat mest. Citrusbomen gaan het beste mee in een lichtzure grond, wat betekent dat u potgrond kunt mengen met een beetje tuinturf. Natuurlijk staat het wel zo vrolijk als uw boom genoeg vruchtjes heeft. Je kunt ze daarom zelf bevruchten met bijvoorbeeld een penseel of gewoon je duim. De vruchten zijn na ongeveer een jaar rijp. Het beste kunt u de planten van half maart tot oktober buiten in de volle zon neerzetten, maar laat de plant wel langzaam wennen aan de zon. Ook planten kunnen verbranden. In de winter kun je de citrusboompjes het beste naar binnen halen.

citroenboom-verzorgen

Snoeien

Citrusboompjes groeien zowel op een stam of als struik. Om deze vrolijke plantjes gezond te houden en ze te laten groeien, kun je deze het beste snoeien in het voorjaar. De plant zal na het snoeien groeispurten krijgen, maar heeft wel tijd nodig om te bloeien en nieuwe vruchten te vormen. Snoei daarom alleen om wilde scheuten te verwijderen of om de vorm te veranderen. De zijschuiten op de stam kun je het beste ook weghalen, zodat je boompje een mooie stam blijft houden.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen