Allereerst prachtig om te zien, ruiken heerlijk, zijn veelzijdiger dan u denkt en een perfecte manier om een voorschot te nemen op de zomer. Witte geurende planten zijn de woonplanten van de maand maart.
Het verhaal achter de witte geurende planten
Gardenia, Jasmijn en Stephanotus bloeien allemaal met witte spectaculaire bloemen en hebben stuk voor stuk een onweerstaanbare geur. Stuk voor stuk bieden zee en rijk, exotisch parfum. De witte kleur van de bloemen staat voor puurheid, reinheid, eenvoud, onschuld, waarheid, volmaaktheid, kalmte en natuurlijke liefde.
Herkomst van Jasmijn, Gardenia en Stephanotis
De Gardenia groeit in Azië, onder andere in Zuid-China, India, Vietnam en Japan. De plant is vernoemd naar de Schotse botanicus Dr. Garden. De Gardenia bloemen zijn roomwit van kleur en werden vroeger vaak als knoopgatsbloem gebruikt. Witte Gardenia is het symbool van geheimde liefde en een compliment aan iemands schoonheid. Jasmijn komt van oorsprong uit het Himalaya gebergte en de gematigde streken van China. In veel culturen wordt jasmijn beschouwd als nationale bloem. De lange rankende plant geeft witte, sterk geurende bloemtrossen.
Stephanotis komt van oorsprong uit Madagascar. Met zijn groene glanzende bladeren en geurende, wasachtige, zuiver witte buisvormige bloemen is deze klim- en slingerplant een van de klassiekers in het assortiment. De bloemen van de plant worden veel in klassiek en modern bruidswerk verwerkt. De volksnaam is dan ook bruidsbloem.
Verzorging
-
- Jasmijn, Gardenia en Stephanotis staan binnen graag licht, maar niet in de felle zon.
- Gardenia en Jasmijn kunnen ook in de tuin of op het terras, in vorstvrije periodes.
- Laat de kluit niet uitdrogen, maar voorkom een voetbad.
- Tijdens de bloeiperiode uitgebloeide bloemen regelmatig weghalen, eenmaal per twee weken de planten voorzien van plantenvoeding. Dit zorgt voor een rijke, langdurige bloei.
- Wanneer planten zijn uitgebloeid kunnen deze betrekkelijk eenvoudig weer opnieuw in bloei gebracht worden in een volgend seizoen. Geef Gardenia en Stephanotis een koele rustperiode (ca. 12 °C) in de lichtarme maanden, minder water en geen voeding. In het voorjaar zullen er zich dan weer nieuwe knoppen ontwikkelen, als de daglengte langer dan 12 uur is. Alleen jasmijn bloeit juist bij lage temperatuur, ook zo rond 12 °C. Om die reden zien we die plant meer in December en de eerste 4 maanden van het jaar tot bloei komen.