Wat je moet doen voor een beplantingsplan
19 maart 2019 
2 min. leestijd

Wat je moet doen voor een beplantingsplan

Planten en dieren komen op dit moment uit de winterslaap. Daarom kunnen we weer enthousiast gaan tuinieren en zetten we gezamenlijk ons beste beentje voor om onze omgeving groener en natuurlijker te maken. Nu het voorjaar lonkt en iedereen het fijn vindt om de juiste tuinadviezen te krijgen, kruip ik weer in de pen om je te helpen met al jouw tuinvragen. Heb ik de winter stil gestaan met ons team? Nee, zeker niet. De hoveniers hebben hard gewerkt en afgelopen week is het nieuwste exemplaar van ons tuinmagazine ‘de Groenglossy’ weer van de pers gerold. Boordevol handige tuinadviezen, leuke weetjes en er worden ook mooie planten en bomen uitgelicht. Natuurlijk is ook de organisatie van ons Tuinevent Groen Genieten Wijchen op 13 en 14 april al in volle gang.

We gaan het groen nog prominenter in beeld brengen en op aanvraag verzorgen wij voor iedereen een compleet beplantingsplan voor de tuin. Het maken van de juiste plantkeuze is een geweldige uitdaging voor iedereen.

Wat moet je doen voor een beplantingsplan?

  • Stuur een foto in van je tuin of kom gezellig langs (een afspraak maken is altijd handig).
  • Maak je tuinwensen bekend (kleur, vorm, de voor jou meeste tuin-geniet momenten in het jaar…).
  • Geef je grondsoort/bodemgesteldheid door (je kunt ook altijd een bodemanalyse laten maken).
  • Laat weten hoeveel tijd je aan tuinieren wilt besteden.
  • Bepaal je budget.
  • Geef aan of je hulp nodig hebt met het arrangeren en inplanten.
  • Laat weten wanneer je je tuin het liefst klaar wilt hebben.

Als we dit in kaart hebben gebracht kan het inrichten van jouw plantenparadijs beginnen.

Prachtig voorseizoen

We hebben prachtig weer gehad in februari en dat zien we meteen aan de bomen en planten. Alles begint uit te lopen, maar laten we niet vergeten dat het nog vroeg in het voorjaar is. De lente gaat net beginnen en in maart kunnen de nachten nog koud zijn.
Groei is er nog niet echt en daarom is bemesten van je tuin nog aan de vroege kant. Meststoffen worden door planten, bomen en het gazon opgenomen als de temperatuur rond de 15 graden ligt. Wel is het verstandig om de bodem rondom je planten en ook het gazon wat los te maken zodat er zuurstof in de grond komt. Strooi wat wortel- en bodemactivators (voor ons zijn dat Biovin en Terra Fertiel). Hark het in en strooi daarna een dun laagje compost voor een optimaal resultaat.

Koester de wortels van je planten

De planttijd is begonnen en haagplanten zoals beuken, liguster, haagtaxus … maar ook bomen en heesters kun je nu met blote wortel aanplanten. Let er wel op dat je de juiste grond en verzorgingsproducten gebruikt voor een goed resultaat (Voor haagplanten met blote wortel gebruik je de worteldip. Voor bomen gebruik je TreeSaver met een handje Biovin, gemengd door de aanplantgrond). Denk er aan als je met blote wortel aanplant dat je de planten niet te diep inplant (we zien dit vaak voorkomen met als resultaat dat de planten afsterven).
Zorg ook altijd dat je de wortels netjes uitspreid en in een recht lijn naar beneden legt alvorens je de grond weer toevoegt. Druk daarna de grond goed aan.
We moeten het deel dat onder de grond zit koesteren. Wortels van planten zijn de spil van de groei en bloei van alle bomen en planten.

Uitgebreid advies in jouw eigen tuin? Als TuinTeacher kom ik graag bij je langs.

Onze uitdaging is ‘Gezonde planten voor iedereen’.

Alle verzorgingsproducten voor je tuin, geschikt voor dit seizoen, zijn tevens in onze webshop verkrijgbaar. Handig toch!

Wist je dat onze tuinadviezen in het voorjaar en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Water en Weekblad Arena?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen