Hoe verzorg ik viooltjes?
02 oktober 2014 
1 min. leestijd

Hoe verzorg ik viooltjes?

Viooltjes geven een tuin kleur in de wintertijd. Ze kunnen ook erg goed in plantenbakken op het terras of balkon, zijn winterhard en niet veeleisend. Je kan ze gewoon in de potgrond of wat omgewoelde grond in de tuin zetten.

Als je de viooltjes in het najaar plant, heb je er vanaf dat moment en nog de hele winter plezier van. Als het vriest, liggen de plantjes plat. Het ziet er dan misschien uit of ze kapot zijn, maar dit is schijn. Zodra de temperatuur weer boven nul komt richten ze zich weer op. Als de nachtvorst uitblijft beginnen ze weer te bloeien.

Tip: Zet de viooltjes op een plaats waar je ze vanuit huis ook kunt zien. Omdat je in de herfst en winter waarschijnlijk wat minder buiten zit, heb je er zo het meeste plezier van.

Als je je viooltjes goed verzorgt, kan je maandenlang plezier hebben van deze plantjes. De enige voorwaarde is dat ze niet te droog staan en dat de uitgebloeide zaadknoppen er regelmatig even uitgehaald worden. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het plantje ophoudt met bloeien. Een plant bloeit namelijk om zaad uit te zetten en zich zo voort te planten. Krijgt de plant niet de mogelijkheid om zaad uit te zetten dan blijft hij langer bloeien.

viooltjes-winter-verzorgen-lepona

In de winter kan het soms lang droog zijn. Daarom is het verstandig om ze wat water te geven als de temperatuur boven nul is. In smalle plantenbakken hebben de viooltjes meer kans om te bevriezen. Kiest u voor grote ronde of vierkante bakken, dan is dat risico veel kleiner. Als jede plantenbakken dicht tegen een muur of schutting aan zet, zijn ze beter beschermd tegen de kou. In de volle grond kunnen viooltjes vaak goed tegen kou.

In het voorjaar staan de viooltjes al uitbundig in bloei. Zomerbloeiers kunnen vanaf half mei geplant worden, viooltjes bloeien al ruim voor die tijd.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen