Voldoet jouw tuin aan je verwachtingen?
13 juni 2019 
3 min. leestijd

Voldoet jouw tuin aan je verwachtingen?

We voeden een generatie op met planten, bomen, vogels, vlinders, bijen en alles wat daar bij hoort. Maar waar leggen we de grens als het gaat om perfectie bij al het groen en hoe gaan we ervoor zorgen dat alles voldoet aan onze verwachtingen?

Planten is leven

We zien dat als er met ‘levende producten’ wordt gewerkt, er onverwachte dingen kunnen gebeuren. Met bomen, planten en bloemen is dit zeker het geval en daarom is het belangrijk dat we onze verwachtingen van ‘de perfecte plant, boom of bloem’ echt wat bij moeten stellen zodat we niet terug vallen op de ‘stenen wereld’. Zeker nu we zo ons best doen om deze te veranderen naar een ‘groene wereld’. We moeten onszelf en onze kinderen leren om van bloemen en planten te genieten, ook al zijn er wat eigenaardigheden te zien op het blad of op de bloem.

Wat kunnen we tolereren?

  • Gazon: als het om onze groene grasmat gaat is het zeker in deze tijd normaal dat ook wildere en robuuste grassoorten zich laten zien. De zaden hiervan worden aangebracht door vogels of door de wind. Maai je gazon wat vaker en geef nog extra een biologische bemesting. Zo blijft je gazon toch mooi en zal het ‘verkeerde gras’ in jouw ogen er niet meer zoveel toe doen.

grassoorten-gazon

  • Vaste planten: bij alle overblijvende planten is er een tijd dat alles in bloei staat, maar je hebt ook een periode dat de bloemen verdord zijn en zaad gaan vormen. Op dat moment is het niet nodig om meteen alles af te knippen, omdat het er niet zo mooi uit ziet. Planten hebben deze tijd nodig om weer gezond verder te groeien en zich te herstellen van de bloei (je ziet bijna altijd dat de planten er na verloop van tijd weer optimaal groen bij staan en de verdorde bloemen weg zijn zonder dat er een schaar aan te pas is gekomen). Ben je in deze fase maar vind je de planten daarna te groot worden, dan knip je ze terug zodat er bij veel soorten weer een tweede bloei ontstaat.

aster-najaar-uitgebloeid

  • Bomen: ieder seizoen heeft de boom zijn charme van beginnend blad tot het moment dat de boom in vol ornaat in de tuin staat. Ook bij bomen ontkom je er niet aan dat ze, zeker na een droge periode, wat geel blad krijgen en dit verliezen in deze tijd. Ze doen dit niet voor niets. Ga niet meteen met veel water aan de slag voordat je weet of dit noodzakelijk is. Dit hoort bij het hele groene groeiproces.
  • Zomerbloeiers: als prachtige planten zijn zomerbloeiers tijdens hun eerste bloei de tuin in gegaan. Na een bepaalde periode zie je vaak dat de bloei het even af laat weten. Dit is een natuurlijk proces en ook hier geldt dat de bloeiende planten zich herstellen en weer volop gaan bloeien. De prachtige bloei komt zeker terug. Ben in deze tijd wat zuiniger met water, dan wordt het blad van de bloeiende planten wat harder waardoor we ongewenste insecten voor blijven.

Zomerbloeiers uitgebloeid

Richt je niet altijd op het uiterlijk van de planten, maar juist op de gezondheid van de plant. Dit heb je wel in de hand en kun je deze maand goed bijsturen.

Heb je ongezonde planten, onderneem dan actie maar vraag jezelf altijd af wat de oorzaak kan zijn. Bedenk wat de planten wel of niet gehad hebben aan voeding en/of er een te natte of te droge periode geweest is in jouw tuin of misschien is je bodem niet in orde. Aan de hand hiervan stel je de diagnose.

Vind je het toch lastig om alles naar jouw maatstaven te laten groeien en bloeien? Wij kijken graag met je mee. Met jouw inzet en onze expertise houden we het groen in goede conditie en voeden we een nieuwe generatie op met veel gezonde planten.

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?  Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips of volg ons op Facebook of Instagram.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen