Plantcombinaties; Mix en Match op jouw tuinroute!
29 juni 2017 
1 min. leestijd

Plantcombinaties; Mix en Match op jouw tuinroute!

Ook in je tuin is het heerlijk om te mixen met groen en natuur. Zorg dat het bij elkaar past (denk daarbij ook aan de verzorging).

Inventariseer

Alles staat veelal in bloei, de hoogtes en kleuren zijn duidelijk. Wat wil ik veranderen, welke kleuren passen mij, hoeveel werk wil ik eigenlijk…
Allemaal vragen die je jezelf nu kunt stellen. Bloei: heb ik in het voorjaar veel bloei gehad en hoe is het nu?

Ga ik voor een tweede bloei?

Veel planten bloeien twee keer, knip ze nu terug (Lupine, Coreopsis, Delphinium, Tuingeranium…).

lupine-tweede-bloei

Lupine

Is de tuin aan de drukke kant?

Zorg dan dat je wat meer wittinten en bladcontrasten aanbrengt (Euonymus, Heuchera, Leucothoe, grassen…).

euonymus_japonicus_white_spire

Euonymus

Te weinig zomerbloei?

  1. Zet in de border wat potten met zomerbloeiers.
  2. Kijk rond en spot de mooiste vaste zomerbloeiers in deze tijd.
  3. Plant nu bij: kleur, bladvorm, hoogte zijn bekend.

Hoogtes

Dit kun je veelal niet aanpassen bij vaste planten. Zijn planten te hoog of te wild groeiend, verplant ze dan in het najaar. Heb je hoge heesters, dan kun je deze beperken door extra snoei toe te passen.

Minder werk?

Zet groenblijvende heesters tussen je vaste planten (natuurlijke ondersteuning). Plant grotere groepen en beperk de hoeveelheid soorten (geeft onrust en de planten komen niet tot hun recht). Denk eens aan conifeer soorten (tegenwoordig zijn ze in alle maten en kleuren).

Hulp nodig?
Vraag het ons, samen met jou komen we tot de mooiste ideeën.

Het is in het tuinleven niet anders. Een beetje van jezelf en een beetje van de vakmensen…
GEEFT: Het mooiste tuinrecept!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen