Vergeten planten: Anjer Dianthus soorten én bijenplanten
01 juni 2021 
2 min. leestijd

Vergeten planten: Anjer Dianthus soorten én bijenplanten

Anjer Dianthus soorten zijn weer hip! Zoals zoveel wat we ongemerkt gemist hebben, zijn er ook planten die we in veel tuinen niet meer zien maar ontzettend hun best doen als het gaat om groeien en bloeien. Misschien waren ze ‘tijdelijk uit’ en zijn ze nu met hun vele kleuren en toepassingen weer opnieuw uitgevonden. We geven ze in deze blog een extra podium.

Anjer (Dianthus)

Er zijn heel veel soorten Anjers, met daarbij net zoveel kleuren als groeiwijzes. Zo kennen we de anjer als meerjarige plant. Deze blijft laag en heeft smal, zilvergrijs blad. De bloemen zijn geurend en staan op dunne stengels. Je komt ze tegen met enkelvormige bloemen, maar ook met gevulde dubbele bloemen in de kleuren wit, roze, zalmroze of rood.

Dianthus - anjer

Dianthus

  • Dianthus gratianopolitanus: dit is echt een vroegbloeiend soort. Vanaf mei laten ze hun vele bloemen zien op 10-20 cm hoge stengels. Natuurlijk zoals bij alle anjersoorten, in vele felle en minder felle kleuren te verkrijgen.
  • Dianthus plumarius: ook wel grasanjer genoemd, bloeit vanaf eind mei. Dit zijn de klassieke anjers met ‘franjers’ waarbij de roze variant de meeste bekendheid geniet. De bloemen zijn heerlijk geurend. Het fijne blad is grijsachtig en wordt behouden in de winter.
  • Dianthus caryophyllus: onze tuinanjer. De bloemkleur is meestal gemengd waardoor deze anjer in iedere tuin wel een plekje kan vinden. De bloei begint in mei en de plant met zijn grijsachtige blad wordt niet veel hoger dan 25 cm. Dit soort misstaat ook zeker niet in een rotstuin, als het plekje maar een beetje zonnig en wat voedselrijk is.
  • Dianthus deltoides: de steenanjer. Deze compacte anjer met zijn donkergroene blad wordt ongeveer 20-30 cm hoog, heeft een brede groeiwijze en bloeit vanaf juni met felle rood-roze of witte bloemen. Deze vaste anjer geeft niet alleen een kleurrijke border, maar is een ideale plant voor een lage begroeiing waardoor je ook nog op een mooie manier de onkruidgroei tegengaat.
Anjer Dianthus Deltoides

Dianthus deltoides

Er zijn nog veel meer leuke soorten die een plekje verdienen in onze tuinen of in potten en plantenbakken door hun makkelijke groeiwijze, vele kleuren en heerlijke geur. Ook insecten bezoeken ze graag. Anjers ouderwets? Nee, stijlvol, kleurrijk en een effectieve onkruidbestrijder.

Vergeten bijenplant

Nu de lente en het lenteleven in volle gang is, zijn ook bijenplanten nodig voor een gezond ecologisch systeem. Ook hierin zijn veel soorten een beetje naar de achtergrond verdreven, dus tijd om ze te promoten.

Vergeten bijenplanten

Vergeten bijenplanten: Iberis, Achillea en Stachys

  • Iberis (Scheefkelk): een hele reeks aan witte bloemen laten zich niet alleen in het voorjaar zien, maar als je de uitgebloeide bloemen wegknipt is er een gegarandeerde tweede bloei in september. Planten zijn wintergroen en heel geschikt als bodembedekker of voor in een border.
  • Achillea (duizendblad) met zijn donkerrode, roze of oranjeachtige bloemen. De bloem is schermachtig en een walhalla voor allerlei bestuivers zoals hommels, bijen, vlinders …. Duizendblad is een flinke groeier, dus heb je wat minder ruimte of wil je niet dat hij te hard groeit zet ze dan in een pot tussen de andere planten in de border of gewoon op je terras.
  • Stachys (ezelsoor) bloeit al vanaf juni met donkerroze bloemen. De plant heeft een aromatische geur die veel vlinders en honingbijen aantrekt. Het is eigenlijk een accent plant in de border en verbind bladkleuren van andere planten mooi met elkaar. Denk eens aan een combinatie met de Campanula.

TIP! Plant vaste planten eens in combinatie met zomerbloeiers in de tuin en/of potten en bakken. Het onderhoud is gering en deze combinaties zijn succes verzekerd.

Planten en wij van Lepona …..een liefde die nooit overgaat!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen