Iedereen heeft zijn eigen aanpak als het om tuinieren gaat. Er zijn geen voorschriften of regels. Gelukkig maar, want dit zorgt er juist voor dat het tuinieren een van de leukste en meest veelzijdige hobby is. Je kunt je eigen gang gaan in een stukje natuur waar jezelf de hele regie over hebt.
Lentegevoel door vele kleuren
Het mag allemaal weer speelser, kleurrijker en anders in de tuin. Ben jij ‘verslaafd’ aan kleur en het combineren daarvan met andere planten? Dan wil je ook graag dat het bij elkaar past zodat je er echt blij van wordt.
Hoe pakken we dit aan?
- Maak een lijst met jouw favoriete kleuren en kies daarbij een afzonderlijke kleur of plant waarvan je denkt ‘moet ik dit wel doen’.
- Denk na over welke periodes je het liefst in de tuin bent. Voorjaar, zomer of najaar.
- Inventariseer hoeveel tijd je graag bezig bent met je tuin.
Met deze gegevens weten we al heel wat meer over jouw droomtuin.
Mooie, bijzondere combinaties
Roze Rhododendrons met Daphne mezereum, Viburnum bodnantense ‘Dawn’, Pulsatilla vulgaris, Aquilegia of Campanula.
Daphne Mezereum
Roze Rhododendron
Viburnum bodnantense ‘Dawn’
Campanula
Witbloeiende Choisya ternata in combinatie met Gaillardia kobold. Dicentra formosa in combinatie met Spiraea.
Dicentra formosa
Combineer dit soort planten met opvallende groenblijvende coniferen zoals Cryptomeria japonica ‘Cristata‘ of andere opvallende conifeerachtige zoals Pinus Mugo Pumilio of Thuja plicata ‘Whipecord’. Door deze combinaties wordt je tuin divers voor jezelf, maar ook voor het biologische leven. Iets wat erg belangrijk is. Hierdoor zorgen we er natuurlijk ook voor dat onze tuinen minder ziektegevoelig worden omdat we meer verschillende soorten planten gebruiken in de tuin. Zo merk je op alle fronten dat het tuinieren makkelijker en gezonder kan.
Geen regel maar wel raadzaam
Het weer gedraagt zich niet zoals de natuur het op dit moment graag ziet. Het is droog en op sommige plekken zelfs extreem droog. Vorige keer schreef ik al dat we het watergeven in de gaten moesten houden en zeker niet te royaal moeten zijn. Nu de droogte aan blijft houden en de temperaturen omhoog gaan moeten we zorgen dat we water kunnen geven. Zorg dat je watersysteem in orde is voor nog drogere en warmere periodes.
Voor nieuwe beplanting is watergeven een must. Planten in potten en bakken staan nu al vaak te droog, pas geplante bomen vragen om water en het gazon heeft tijdens de droogte zeker extra water nodig.
Tip: bomen planten doe je zorgvuldig. Plant ze niet in een plantgat gevuld met water. Na het planten ga je ze pas bewateren.
Het gazon na het verticuteren
Ziet je gazonmat er na het verticuteren/beluchten nog steeds slecht uit?
- nogmaals verticuteren
- daarna doorzaaien met Landscaper Pro Supreme graszaad
- geef meteen ook de New Grass bemesting
- strooi licht af met gazongrond (topdressen noemen we dat)
- goed nat houden als de droogte aanhoudt – dagelijks ca.
- ½ uur beregenen in een tijdsbestek van 8 á 10 dagen.
Tip: je eigen regenmeter
Plaats een schoteltje of glas op je gazon. Als er 15-20 ml water in zit, dan heeft het gazon voldoende water gehad.
Wat is het fijn dat er soms anderen over je schouder meekijken om je te adviseren en te helpen waar nodig.
Wist je dat onze tuinadviezen in het voorjaar en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Water en Weekblad Arena?