Een beter klimaat begint in je achtertuin
Een tuin is een plek om lekker buiten te zijn, te ontspannen met een boek, om te werken, om te relaxen of voor heerlijke borrels en etentjes. En zeg nou zelf, een tuin met groen nodigt meer uit dan een tuin die uitsluitend uit harde materialen bestaat. En daar zit direct ook de link met een beter klimaat. Graag geven we je tien tips om tot een groene en duurzame tuin te komen die bijdraagt aan een beter leefmilieu:
- Zorg voor biodiversiteit; water, besdragende struiken/bomen, bloeiende planten etc. Dit zorgt voor leven in de tuin (vlinders, bijen, insecten, vogels, egels etc.) Kies materialen als steen en hout bewust en bestel bij voorkeur lokaal (niet aan de andere kant van de wereld).
- Gebruik geen chemische bestrijding maar laat de natuur zijn gang gaan. Is ingrijpen echt nodig, gebruik dan een middel op natuurlijke basis.
- Zorg dat water kan infiltreren in de bodem. De verhouding verharding en groen is max 40/60 %.
- Gebruik organische meststoffen in plaats van kunstmest.
- Zelf gecomposteerde grond of biologische potgrond is beter dan gekochte potgrond met veen.
- Kies voor beplanting die oorspronkelijk in Nederland voorkomt of hier ingeburgerd zijn. Zij zijn gewend aan ons klimaat en onze grondsoorten. Een eik biedt bijvoorbeeld plaats aan ca. 300 organismen. Een palm maar aan 1.
- Veel groen in de tuin reduceert hittestress in de zomer en zorgt voor minder kou in de winter.
- Voorkom het ‘netheidscomplex’; de tuin mag best wat ’rommeliger’ zijn. Vogels en egels voelen zich dan snel thuis.
- Plaats alleen noodzakelijke tuinverlichting. Toch verlichting nodig, kies dan led of solar en bespaar zo op je energiekosten.
Maak zelf het verschil met bovenstaande tips en draag je steentje bij aan een beter klimaat.