Wateroverlast in de tuin? Wat kan je doen?
05 november 2018 
2 min. leestijd

Wateroverlast in de tuin? Wat kan je doen?

Als groen-professional zijn wij altijd op zoek naar planten die iets extra’s doen voor onze leefomgeving, maar we zoeken ook naar soorten die het goed doen op ‘moeilijkere plekken’ in ons grillige klimaat.

Keuzes maken

Zoals we al vaker heb geschreven is het weer planttijd. Veel tuinen worden aangeplant met bloembollen, maar ook bomen, heesters en vaste planten krijgen nu een nieuwe of aangepaste plek. Omdat we voor natuurlijk tuinieren gaan, maar ook het waterbeheer in de tuin een belangrijke rol speelt, is het belangrijk dat je weet welke planten geschikt zijn voor je tuin.

De waterstrijd

We zijn over het algemeen redelijk bekend met de waterstrijd in onze tuin (zeker als we er langer wonen), maar het is lastiger als we een nieuwe tuin bezitten of als we een geheel nieuwe tuin gaan aanleggen. Het is dan noodzakelijk dat we weten in welke situatie onze planten komen te staan. We moeten de zogenaamde probleemplekken op tijd proberen te traceren, zodat we in de toekomst in ieder geval zo min mogelijk te maken hebben met de waterstrijd. Voor (te) natte grond kunnen we aan deze oplossingen denken:

  • Kleigronden: Spit wat zand of compost door de bodem voor een lossere structuur.
    Heb je een storende laag in de bodem? De oplossing is doorgaans niet zo makkelijk.
    1) Zorg dat de grond goed los gemaakt wordt met een minigraver (alvorens je plant of gazon aanlegt).
    2) Boor met een grondboor verticale gaten op verschillende plekken en vul deze met grind.
    3) Plaats drainagebuizen voor een snellere afvoer van overtollig water of
    4) Creëer verhoogde borders of plantbedden, zodat de planten minder vaak met hun voeten in het water staan.
  • Last van water wat tijdelijk (na een plensbui) blijft staan?
    1) Maak een wadi in de tuin (een plek in de tuin waar het water zich kan verzamelen).
    2) Kies de juiste planten, want bij een bodem waar vaak tijdelijk water blijft staan, is de doorlatendheid van de grond meestal goed.
  • Hoe is de grondwaterstand? Hier heb je vaak geen invloed op. Ook in de zomer komen er plekken in de tuin voor die lang nat blijven na hevige regenval (de grondlaag welke het regenwater kan opzuigen is hier erg dun, hierdoor blijven na hevige regenval dus plassen staan op de laagste plekken).
    1) Bij kleine hoogte verschillen helpt het om de laagste punten op te hogen.
    2) Verhoog je plantbedden.
    3) Gebruik planten die goed tegen droogte en tijdelijke natte voeten kunnen.

Sterke planten geschikt voor een (tijdelijk) natte bodem

  • Bomen: Nyssa sylvatica: groenige bloemen in april–mei, oranje rode herfstkleur. Een echte bijenboom en een voedselbron voor vogels. Liquidambar styraciflua: geel-groene bloemen in april-mei, oranje rode herfstkleur. Verkrijgbaar in leivorm, dakvorm of als solitair.
    Quercus palustris: onopvallende bloei in het voorjaar, opvallende herfstkleur, houdt blad lang vast, verkrijgbaar als leiboom of solitair.

Bomen voor een natte grond 

  • Heesters: Cephalanthus occidentalis: geurende ronde witte bloemen in juni-aug, een bijen en vlinderplant. Fothergilla major: witte bloemen in het voorjaar, weinig ziektegevoelig, opvallende oranje-rode herfstkleur. Viburnum opulus: witte bloemen in het voorjaar, opvallende rode bessen in de herfst.

Planten voor een natte bodem

  • Vaste planten: Astilbe soorten: in het voorjaar bloeiend in vele soorten en kleuren van laag naar hoog, van wit naar roze. Chelone obliqua: roze of wit bloeiend in juli-sept. Ook geschikt als snijbloem. Opvallend glimmend blad. Siergrassen: deze zijn er in heel veel soorten met verschillende bloeiwijze. Groenblijvend of afstervend in de winter.

Vaste planten voor een natte grond

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen