Tips voor een mooie vlinderstruik
11 augustus 2017 
1 min. leestijd

Tips voor een mooie vlinderstruik

Kleurrijke bloemen, bloeiend en ook nog eens een enorme aantrekkingskracht voor vlinders. De vlinderstruik is niet voor niets een favoriet in vele tuinen. Deze schoonheid bloeit tot oktober, dus voorzie je tuin lang van vrolijkheid.

Ultieme tuingevoel

Het assortiment vlinderstruiken is groot. Van wit tot lila en van blauw tot roze. De bloemgrootte varieert van 10 tot 30 cm en de hoogte van 0,50 tot wel 4 meter. Voor elke tuin een perfecte match! Wat alle soorten met elkaar gemeen hebben, is dat zij prachtige vlinders aantrekken door de zoete geur die van de bloemen afkomt. Vlinders brengen dat extra beetje vrolijkheid in de tuin en voor velen geven vlinder het ‘ultieme tuingevoel’. De struiken zijn geschikt in volle grond, maar doen het ook goed in potten en bakken.

vlinderstruik-verzorging-snoeien

Verzorgingstips vlinderstruik

  • De vlinderstruik houdt van warmte, dus een standplaats in de halfschaduw tot volle zon is het beste.
  • Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water.
  • Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
  • Wanneer uitgebloeide bloemen eruit gehaald worden, kunnen er na 3-4 weken weer nieuwe bloemen gevormd zijn waardoor de plant extra lang sierlijk blijft.
  • In principe is de vlinderstruik goed winterhard, wanneer wel op het juiste moment gesnoeid wordt. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de takken invriezen.

Snoeitips

  • ‘Korthouden’ van de vlinderstruik is heel belangrijk. Hierdoor groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. Wanneer de plant niet gesnoeid wordt kunnen ze de ruimte ontnemen van andere planten. De takken kunnen flink van formaat zijn, gebruik dus een goede snoeischaar of houtzaag.
  • De beste periode om te snoeien is eind februari of begin maart. Eerder is niet verstandig omdat de takken dan kunnen invriezen.
  • Handige tip bij de hoge soorten is om deze tot kniehoogte terug te snoeien. De lagere soorten kunnen nog korter worden teruggenomen. Wees dus niet bang de vlinderstruik flink te snoeien. De planten geven weer volop nieuwe scheuten en bloeien weer rijkelijk in de zomer en de herfst.

Nog meer vlinders in je tuin? Lees hier meer over een vlindervriendelijke tuin.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen