We zijn allemaal graag in de tuin als het mooi weer is. Alle planten zijn weelderig groen en bloemen stralen ons, in alle kleuren van de regenboog, tegemoet. Waarom zou je in de zomer genieten van prachtige planten en heb je in de winter alleen oog voor kale takken? Niet nodig. Er is zoveel groen en kleur voor de komende maanden.
Kleur in de wintertuin
Van de vier jaargetijden is de winter niet het meest gewenste tuinseizoen. Dit is ook de reden dat we ons meer richten op het voorjaar en de zomer en denken we dat er in de wintermaanden weinig te beleven is in de tuin. Dan ziet alles er kaal en wat levenloos uit. Als na de herfstbloei de winter begint, zijn er genoeg manieren om groen en kleur in je tuin te creëren.
Afgestorven plantdelen
Het klinkt misschien een beetje vreemd dat afgestorven plantdelen ‘kleur’ kunnen geven, maar toch is het zo. Planten kunnen zowel dood als levend mooi zijn (borders waarin zomerplanten zich afkeren van kleur, groeien uit tot sculpturen en na een droge herfst zoals dit jaar vormen veel vaste planten een prachtig skelet). Ook vorst, sneeuw of rijp in de winter geven een prachtig aanzicht. Voorbeelden van planten met dit wintergezicht zijn: Achillea – Agastache – Astilbe – Echinacea – Monarda – Nepeta soorten – Sedum cultivars…
Groenblijvers
Er is een grote keuze aan sparren en dennen in allerlei kleurtinten die voor het nodige groen zorgen in onze tuin, maar ook de vele bladhoudende heesters in uiteenlopende kleuren en groenblijvende bodembedekkers en klimmers laten je tuin sprankelen. Denk hierbij aan: Aucuba – Camelia – Hebe – Gaultheria – Leucothoe – Pernettia – Hypericum – Pieris – Hedera – Photinia – Ilex…
Winterbloeiers
Verschillende soorten heesters en vaste planten bloeien in de late herfst, hartje winter of in het hele vroege voorjaar. De bloemen van deze winterbloeiers kunnen je tuin zelfs een zonnig kleurenpallet geven van helder geel, roze, wit tot donkerrood.
Je hebt volop keuze, enkele vernoem ik hier: Mahonia – Hamamelis – Viburnum bodnantense – Skimmia soorten – Sarcococca – Jasminum nudiflorum – Erica darleyensis – Helleborus soorten – Chimonanthus…
Grassen
Naast kleur geven grassen een speels en levendig karakter aan je tuin. Het leuke daarbij is dat er groenblijvende soorten zijn die een zomers tintje aan je wintertuin geven. Mooie soorten hiervoor zijn: Calamagrostis – Cortaderia – Deschampsia – Miscanthus – Liriope – Ophiopogon – Festuca – Carex soorten…
Bessen en vruchten
Planten die er vaak zo gewoon uitzien in de zomermaanden laten je een kleurenpracht aan bessen en/of vruchten zien in de herfst en de winter. Het is vaak een explosie van de plant welke je niet verwacht. Het is niet alleen een voedselbron voor vele vogels, maar ze fleuren je tuin helemaal op in de donkere maanden. Ook hier kunnen we weer kiezen uit verschillende kleuren zoals paarse, rode of witte bessen. Een aantal soorten op een rij: Callicarpa – Ilex verticillata – Symphoricarpos – Gaulteria – Vaccinium – Nandina…
Stammen en takken
Er zijn ook heel veel bomen welke bijzondere stammen bezitten.Niet alleen wat betreft kleur, maar ook de vorm en de structuur zijn zeker in de winter de moeite waard. Maar ook heesters met kleurrijke takken laten je tuin er vrolijk uitzien. Opvallende voorbeelden: Cercis – Betula – Prunus serrulata – Cornus soorten – Liquidambar…
Tip: balkon en terras? Er zijn volop mogelijkheden voor DE GROENE WINTERVERLEIDING. Vraag wat de mogelijkheden zijn en ga aan de slag.
Ieder tuinseizoen heeft zijn eigen charme. Geniet! Wil je liever advies op locatie? Dat kan natuurlijk ook.
Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena?