arrow_drop_up arrow_drop_down
Slakken bestrijden in de tuin?
11 augustus 2017 

Slakken bestrijden in de tuin?

Als het weer vochtig is, zijn ze niet meer weg te denken uit de tuin. Of toch wel? Slakken kunnen een ware plaag zijn. Ze eten van bladeren en stengels in je tuin. Vooral naaktslakken richten de grootste schade aan. Maar wist je dat deze diertjes ook een functie hebben in je tuin? Ze ruimen al het natuurlijke afval op. Daarom is het belangrijk om de bestrijding op een duurzame manier aan te pakken. Lees maar mee.

Vraatgevoelige planten

Zet uw planten multifunctioneel in. Zet vraatgevoelige planten in de tuin naast planten waar slakken niet van houden. Planten met een (sterke) geur, zoals bieslook houden ze op afstand. Ook knoflook werkt erg goed, omdat het giftig is voor slakken en ze het dus zullen omzeilen. Naast dat bieslook en knoflook afwerend werkt, kun je het ook gebruiken in de keuken. Win-win situatie! Ook kattenkruid, Fuschia en Geranium weren slakken.

Aantasting bladeren door slakken

Anti slakken tips

  • Zorg voor een schone tuin. Er blijven dan weinig schuilplekken over.
  • Koper schrikt slakken af, omdat ze een zachte schok krijgen bij aanraking. Om (vraatgevoelige) planten kun je koperdraad leggen.
  • Ook vogels schrikken zijn een ideaal bestrijdingsmiddel, omdat zij slakken eten. Haal meer vogels naar je tuin door vogelhuisjes op te hangen of een voederpaal neer te zetten.
  • Slakken kunnen moeilijk bewegen op droge grond. Schoffel regelmatig het bovenste laagje van de grond, zodat dit laagje uitdroogt.
  • Wat slakken ook verschrikkelijk vinden, is koffieprut. Hoe meer cafeïne, hoe beter. Strooi dit tussen je planten. Extra voordeel: koffieprut schijnt ook te werken tegen muggen!
  • Je kunt natuurlijk ook kiezen voor planten in de tuin die slakken-proof zijn, zoals varens, klimop, geraniums, anjers en viooltjes.
Reactie plaatsen