De vakantieperiode ligt achter ons en we hopen dat iedereen genoten heeft, dit wil niet zeggen dat we geen vakantiegevoel meer kunnen hebben. Loop je de tuin in, je balkon op of gewoon even door een park of bos, dan is er zoveel moois te zien de komende maanden dat genieten gewoon een must is. Wat doen we als eerste in de tuin nu het najaar aanbreekt?
Planten controleren op groei
Aan de planten en bomen kun je nu zien hoe de groei is verlopen en hoe gezond de planten zijn. Is een vaste plant al aan het afsterven, dan is de meest voor de hand liggende reden dat de plant te weinig groeipotentie had om zijn groei- en bloeitijd te volbrengen. Dit wil je natuurlijk voorkomen voor het volgende jaar, dus het is raadzaam om nu (de maand september is dé groeimaand bij uitstek) de plant te voorzien van een wortelactivator zoals Biovin. Dit zorgt ervoor dat de plant een sterk wortelgestel ontwikkelt voor volgend jaar.
Voor heesters geldt hetzelfde, verliezen ze nu al hun blad of is de bloei minimaal geweest? Voorkom dit voor volgend jaar door met name de wortels te activeren. Biovin is ook goed te gebruiken in potten en bakken met een goed resultaat. Bij bomen gebruik je een extra product. Zie je daar nu al verslechtering, gebruik dan niet alleen de wortelactivator Biovin maar combineer dit met TreeSaver voor een optimaal resultaat. Het controleren op vocht is ook nog erg belangrijk in deze tijd. Dit doe je op een diepte van 25 cm.
Planten controleren op insecten en ziekten
Veel insecten, ook ongewenste vrienden, zijn nu zeer actief met alle gevolgen van dien. We weten dat we het milieu zo min mogelijk moeten belasten. Dat betekent tijdig ingrijpen als het om het voorkomen van plagen gaat. Dit is gelukkig heel goed mogelijk. Voor het behandelen van verschillende vormen van luizen en ander ongedierte werken wij met een natuurlijks middel op basis van kruiden (vraag specifieke uitleg op ons tuincentrum of neem hiervoor contact met ons op). Ook voor vele soorten meeldauw, mieren, slakken of een muizenplaag helpen wij je graag verder. We hebben namelijk als doel: een zo gezond mogelijke tuin. Wel geldt altijd ‘Niets is beter dan het nastreven van een gezonde groei’.
Gazon extra verzorgen
Bij veel tuinen hebben we de laatste weken onze expertise al gebruikt tijdens het TuinTeachen op locatie. En wat we veelvuldig tegen kwamen is dat gazons het niet echt gemakkelijk hebben gehad.
De grootste oorzaak van een gazon wat niet groen is gebleven, is het water geven en het gebruik van een te grote hoeveelheid bemesting tijdens de warme periode.
Laten we het samen eens anders doen. We gaan een langer wortelgestel creëren bij het gazon, waardoor alle grasplantjes waaruit het gazon bestaat 30% meer wortels gaan maken, je minder water hoeft te geven, minder vaak hoeft te bemesten en je een groener gazon creëert. Hoe dan? We zorgen voor (1) voldoende zuurstof in de bodem (ga nu alvast een keer beluchten) (2) wortel- en bodemactivators toepassen (3) kale plekken behandelen met wat gazongrond (4) doorzaaien met Landscaper Pro grasmengsel (5) topdressen met gazongrond (6) en tot slot bemest eind september het gazon met een Pré-Winter bemesting.
Denk ook even aan mieren en emelten of engerlingen in het gazon. Als je dit in je gazon constateert, onderneem dan actie. Engerlingen behandel je ook met een kruidenmengsel. Vraag naar de mogelijkheden op ons tuincentrum.
We zijn weer helemaal terug om je te voorzien van onze groene tips. Niet alleen met onze wekelijkse column in het najaar, over enkele dagen verschijnt ook onze nieuwste GroenGlossy boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips voor het komende najaar en de winter. Ga ermee aan de slag en maak er iets moois van.
Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena? Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips of volg ons op Facebook of Instagram.