Is mijn plant verdroogd?
03 juli 2023 
2 min. leestijd

Is mijn plant verdroogd?

Water voor de planten in droge tijden. 

Herken je dit? De ene plant glanst en straalt, de andere plant die er strak naast staat is verdord en gaat dood.


Herken je dit? Een gedeeltelijk verdorde plant.

Je geeft de planten keurig water, zelfs met een druppelslang en toch is er een gedeelte van de plant verdord. We zien dat dit in tijd van droogte steeds vaker voorkomt. Meestal zien we het ook pas als er water gegeven is of als er een goede regenbui gevallen is. 

De oorzaak van (deels) verdroogde planten

Wanneer we water geven, of het nu automatisch of met de hand is, vergeten we wel eens:

  • dat de groei en de standplaats van iedere plant bepalend is voor de hoeveelheid water die ze wel of niet kunnen opnemen;
  • de stand van de zon in het middaguur bepalend is hoe de planten met het water om gaan;
  • de kant van de tuin en planten waar de meeste wind overheen komt;
  • de bodemtemperatuur op het moment dat je met water op de plantenwortels komt;
  • de temperatuur en zon wanneer je het water geeft aan de planten;
  • te laat bent met het water geven waardoor de planten al schade hebben opgelopen.

Groeit een plant goed, dan neemt hij ook het gewenste water op. Groeit een plant minder, dan kan hij ook niet dezelfde hoeveelheid water opnemen waarbij je vaak ziet dat planten er bruin uit gaan zien, hun blad gaat hangen en/of bruin verkleurt. Controleer en kijk dan altijd eerst wat er aan de hand is. Is de kluit voldoende vochtig, dan is extra water geven funest.

Staan de planten midden in de zon tijdens de meeste zonuren, dan weet je dat ze met extreme droogte en warmte extra water nodig hebben ten opzichte van hun groene maatjes die misschien maar iets verder weg staan.

Wind, de oostenwind is meestal verraderlijk voor planten. Het blad droogt zeer snel uit. Dit is niet altijd te voorkomen, dus deze hoeken van je tuin geef je in de ochtend wat extra water. Besproei de bladeren licht voor de zon er is, dit kan planten veel verlichting geven en zo komen ze de zomerse dagen makkelijker door. 

De bodemtemperatuur is belangrijk. Als de bodem erg warm is dan is het beter om water te geven als het wat afgekoeld is. Dat is meestal in de morgen. Indien je bij een hoge bodemtemperatuur water geeft, dan kunnen de wortels gaan koken. De plant kan het water niet opnemen en er ontstaat wortelrot.

Bekend is om geen water te geven in de volle zon in verband met verbranding van het blad. Er is ALLEEN een uitzondering als je je planten vergeten bent. Dan gaat het drinken geven aan de planten voor op de uitdroging. Je ziet de kwaliteit van de planten daarna wel erg achteruit gaan. 

Ben je gewoon te laat met het geven van water, dan zie je dat de dagen daarna aan alle planten en gazon in je tuin. Ben er op voorbereid dat je planten het niet makkelijk hebben en neem de eerder genoemde voorbeelden goed in acht. Je belandt dan eigenlijk in de nieuwe opkweek fase van je planten en dat vraag om extra aandacht.


Extra Tip

Geef je tuin en gazon liever één keer goed water dan telkens een klein beetje, Liever 1x 3 uur dan 3x 1 uur. Dat scheelt tijd, geld en resulteert in een blijere tuin. Potten en bakken vragen vaak meer dan je denkt, dus controleer deze iedere dag en zet ze wat in de schaduw bij extreme warmte. Zorg ervoor dat het water altijd goed weg kan uit de potten. Zeker bij planten in potten en bakken geldt: zijn ze eenmaal verdroogt dan is de schade groot. Watergeven met beleid is niet moeilijk, iedere dag een klein beetje water geven is veel moeilijker.

Over de schrijver
Reactie plaatsen