Een vast gegeven: bijna alle planten groeien met hun wortels in de grond. We zeggen dan ook, planten hebben een sterke band met de bodem en de plek waar ze staan. In de natuur zijn planten zeer plaatsgebonden. Ze kennen daar de groeiomstandigheden, zijn daar op ingespeeld en ze zijn meestal niet van plan om daar verandering in aan te brengen. Verandering geeft stress en het verplanten is een hele operatie waarvan ze zich moeten herstellen. Het is dan ook van belang om de herstelperiode zo kort mogelijk te houden en de standplaats zo natuurlijk mogelijk na te bootsen.
Wat gebeurt er bij het verplanten met een plant?
Een plant stelt zich in op de plek waar hij groeit (hoeveelheid licht en bodemomstandigheden). Als de omstandigheden veranderen moet de plant zich aanpassen. De snelste aanpassing is het verdraaien van de bladstand naar het licht toe. Onder de grond gaat het langzamer. We hebben daar te maken met twee soorten wortels: (1) de dikke wortels (deze functioneren vooral als aan- en afvoerkanalen en ze verankeren de planten in de grond) en aan de dikkere wortels groeien (2) de kleine kwetsbare haarwortels (hiermee nemen planten water en voedingsstoffen op en scheiden ze geringe hoeveelheden afvalstoffen uit). Nu we dit weten is het ook duidelijk dat als deze wortels bij het verplanten worden losgetrokken, de plant op een andere manier moet overleven en zich snel moet kunnen herstellen. Tijdens deze herstelperiode halen planten namelijk hun voedingsstoffen en/of water uit andere delen. Hoe sneller planten zich dus herstellen, des te minder kans op schade!
Verplanten in de meest gunstige tijd
Kleine bomen, heesters en vaste planten die in je tuin staan laten zich vrij gemakkelijk verplanten als je de wortels zo min mogelijk aantast. Verplanten is dan ook het makkelijkste als de planten in hun ‘ruststand‘ staan (vanaf de herfst) of vlak voordat de nieuwe groei start (einde van de winter of in het vroege voorjaar). De wortels groeien dan het makkelijkste weer aan en de herstelperiode is dan het kortst.
Verzorging tijdens het verplanten
Als je gaat verplanten, zorg dan altijd dat je het nieuwe plantgat klaar hebt liggen en dat je weet welke verzorgingsproducten moeten worden toegepast. Laat de wortels NIET verdrogen en plant nooit te diep. Weet je niet goed welke producten je moet toepassen, gebruik dan een goede aanplantgrond rondom de wortels voor een makkelijkere doorstart. Nu je plantgat open ligt kan je goed zien wat de kwaliteit, waterstand etc. van je bodem is. Een wortelactivator zoals Biovin en een bodemstimulator zoals Terra Fertiel maken het verhaal af. Aanplantgrond, Biovin en Terra-Fertiel zijn producten van, door en voor de natuur. Ze zijn eenvoudig toe te passen en zorgen voor een groter en sterker wortelgestel, waardoor de planten in de toekomst makkelijker water en voeding opnemen, gezonder blijven en minder onderhoud vragen. Nooit meststoffen of compost rechtstreeks bij de wortels van een plant doen!
Verzorging na het verplanten
Houd de planten na het verplanten goed in de gaten. Geef extra water als het erg droog is en bescherm ze tegen nachtvorst indien nodig. Controleer ook op aantasters (bijv. schimmels, mieren). Je planten zitten nu immers in hun kwetsbaarste periode. Je planten verwennen na het verplanten kan zeker geen kwaad.
Nieuwe planten de tuin in?
Kijk of je ze in pot, kluit of met losse wortel krijgt aangeleverd. In potgekweekt is het meest eenvoudig. De planten hoeven zich niet te herstellen. Je maakt de kluit een beetje los, je voegt er de verzorgingsproducten aan toe en geef ze water indien nodig. Bij planten met kluit zijn de wortels in een gaaslap gebonden. Deze maak je, als de planten in het plantgat staan, alleen boven los en voeg daar de benodigde producten aan toe. Indien nodig ook water toevoegen. Planten die je koopt met ‘blote’ of losse wortel moet je net zo behandelen als bij het verplanten, maar zorg wel dat je de wortels goed naar beneden legt en verspreidt.
Het (ver)planten van hagen, bomen en heesters vraagt toch echt om aandacht. We hebben te maken met de stofwisseling van de planten en het is de start van de gehele groei.
Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena?