(Ver)plant tips

De ideale tijd voor (ver)planten is aangebroken, al moet je de komende 2 weken nog wel opletten. Planten die nog volop in het blad zitten, kunnen nog niet verplant worden. Heb nog even geduld. Plant je planten met (blote) wortel (zonder pot), gebruik dan de worteldip. Dit zorgt voor een goede aan- en doorgroei van al je planten.

Hoe gebruik je worteldip?

  • Maak de poeder aan in een ruime hoeveelheid water.
  • Dompel de wortels (kort erin/eruit).
  • Zorg voor een ruim plantgat en let erop dat je de wortels uitspreidt en naar beneden houdt.
  • Daarna vul je het plantgat met aanplantgrond of je eigen teeltaarde. Goed aandrukken.
  • Je plant maakt een goede start

Planten scheuren en verplanten

Water in het plantgat? Nee!

Van te voren geen water in het plantgat gieten. Is de plant droog, dan geef je na het planten van boven af water. Dit geldt ook voor planten in potten of met kluit. Geen water onder in het plantgat (de werkwortels zitten namelijk bovenin de kluit).

Bemest niet bij de wortels van de planten, want in deze maanden is er namelijk geen echte groei, alleen wortelvorming. Bemesten is voor nieuwe aanplant alleen maar extra ballast, wat de groei nu voor de winter niet ten goede komt.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen