Vijver in de winter
30 januari 2015 
1 min. leestijd

Vijver in de winter

Wat weet je van onderhoud van de vijver in de winter? Voor de vijver is dit vooral een rustperiode. Wel is het mogelijk dat je vijver, planten en waterdieren door vorst schade oplopen. Daarom is het belangrijk om de volgende maatregelen te nemen.

Let op met uitzettend ijs

Bij beton en metselwerk kan uitzettend ijs schade toebrengen aan de constructie, vooral bij een verhoogde vijverbak. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kun je wat water uit de vijver pompen, bijvoorbeeld met een dompelpomp. Laat minstens 50 centimeter water staan zodat dieren en planten niet bevriezen.

Zorg voor genoeg zuurstof in het water

Dit is belangrijk voor de planten en dieren in de vijver. Bossen riet of een ijsvrijhouder van piepschuim houden het water in beweging waardoor het minder snel bevriest.

Je kunt ook een wak vrijhouden met een pompje of fonteintje. Als het echt koud is, kun je deze dag en nacht aan laten staan. Let op dat het pompje niet te dicht op de bodem zit, anders wordt het bodemleven daardoor verstoord.

Ook vijverplanten hebben winteronderhoud nodig

Veel vijverplanten zijn niet winterhard, waaronder waterlelies. De bakken van deze planten kun je in de winter iets dieper in de vijver zetten. Zet ze in het voorjaar weer terug op de juiste plek.

Meer exotische drijvende planten zoals waterhyacinten kun je het beste binnen in een schaal met water laten overwinteren.

Heb je vragen over je vijver in de winter? Neem dan contact op of bel gewoon even naar 024-6423837. Wij helpen je ook gewoon aan de telefoon.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen